Bewustwording

20 Apr, 2022

Door Marieke Lebbink

Iedereen wil graag gezond zijn maar de weg er naartoe is een avontuurlijke reis met ups en downs. Gelukkig is er onderweg hulp van zorgverleners. We hoeven het dus niet alleen te doen! En wat een meerwaarde zou het zijn als zorgverleners samenwerken op een natuurlijke en integrale manier.

Onlangs las ik het boek van Christina van Dreien: ‘Bewustzijn schept vrede’. Ik realiseerde mij dat bewustzijn niet alleen vrede schept maar ook gezondheid. In mijn eigen reis naar gezondheid heeft bewustwording dan ook een belangrijke rol gespeelt. Het was een waar avontuur met ups en downs. Gaandeweg groeide mijn bewustzijn en zelfvertrouwen en leerde ik gezonde keuzes te maken en overtuigingen over boord te zetten. Dat hele proces had ik niet af kunnen leggen zonder de hulp van diverse professionals. Inmiddels voel ik me gebalanceerd en weet ik welke omstandigheden en producten mijn lijf als prikkels ervaart en de potentie hebben disbalans te veroorzaken. Ik ben onder andere gevoelig voor histaminerijke producten. Histamine heeft onder meer invloed op de hartslag en het zit in tal van producten. Het moet afgebroken worden door de lever en gaat via het zelfde afvalverwerkingsfabriek als stresshormonen. Bij te veel histamine krijg ik last van hartkloppingen en slecht doorslapen. Vermoeidheid is dan het gevolg. Als na een drukke werkdag het stresshormonenniveau hoog is, mijd ik deze producten en bouw ik de dag langzaam af. Geen glaasje (histaminerijke) rode wijn dus, hoewel dat wel lekker is na een zware dag! Door de juiste keuzes te maken help ik mijn lever en kan ik ’s nachts goed slapen, zodat ik de volgende dag weer fysiek en mentaal fit ben. Ik heb dus een keuze! Soms neem ik dat glaasje wijn wel en accepteer ik de vermoeidheid de dag erna.

De ontdekkingsreis hoe herstel werkt, leren we helaas (nog) niet op school. We moeten het door het leven zelf ervaren en ook professionals vervullen daarbij een belangrijke rol. Als we daarin samenwerken ontstaat het ‘1 + 1 = 3’-effect. Zo had ik deze week een controleconsult met een hypersensitieve cliënt met de ziekte van Lyme. De oorzaak van haar klachten zocht ze in de voeding en een dieet moest de oplossing zijn. De dieetaanpassingen hielpen inderdaad maar ze had meer vooruitgang verwacht. De tijd was nu rijp om naar het energetische stuk te kijken en ik heb haar doorverwezen naar een collega uit mijn netwerk.

Een breed netwerk is dus belangrijk en na 32 jaar diëtist zijn heb ik dat. Hoe mooi zou het zijn om diverse collega’s met elkaar te verbinden? Het was één van de redenen om Avontuurlijk gezond op te richten. De officiële lancering was op 22-2-22. Wat was het een feest om elkaar weer ‘live’ te zien, lekker te eten, bij te praten en te proosten. Ik heb verteld wat Avontuurlijk gezond kan betekenen voor cliënten en professionals. Fleur Kortekaas vertelde over onderzoek in nationale- en internationale samenwerkingsverbanden en wat struikelblokken zijn in de samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg.[1] Ook hier lijken communicatie en bewustwording belangrijke aspecten die bijdragen aan natuurlijke en integrale samenwerkingsverbanden. Met de laagdrempelige onlinetrajecten van Avontuurlijk gezond wil ik mijn steentje bijdragen aan bewustwording bij cliënten én integrale samenwerking.

Meer informatie: www.avontuurlijkgezond.nl/pro/

Bronvermelding:
Hufford, D. J., Sprengel, M., Ives, J. A., & Jonas, W. (2015). Barriers to the Entry of Biofield Healing Into ‘Mainstream’ Healthcare. Global Advances in Health and Medicine, 4(suppl), 79–88), DOI: 10.7453/gahmj.2015.025.suppl

is natuur- en darmdiëtist met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze co-auteur van het boek Darmehbo.

Laat een reactie achter