Column Homeopathie: Leven met geuren en kleuren

07 Jun, 2012

Door: Alex Leupen en Mirjam van Zweeden

Alex: Er klinkt een galmende lach uit de wachtkamer. Mevr. K. zit daar te praten met onze secretaresse, ze hebben beiden de slappe lach. Ze komt al jaren naar de praktijk, iedereen wordt vrolijk van haar. Ook ik schiet regelmatig in de lach door haar gevoel voor humor.
Ze is 38 jaar als ze in 2005 voor het eerst op het spreekuur komt in verband met hartkloppingen. 

De hartkloppingen zijn erger ’s nachts, ze wordt er wakker van. Ze heeft dan het gevoel alsof ze hardgelopen heeft. In het verleden is ze met reguliere medicatie behandeld voor hyperthyreoïdie (snelwerkende schildklier). De hartkloppingen doen haar denken aan die ziekteperiode, ze heeft dezelfde symptomen. Bloedonderzoek bij de huisarts laat normale schildklierwaarden zien. Ze voelt zich echter ‘hyper’. Het wordt erger na gebeurtenissen die ze leuk vindt.

Mevr. K. heeft een drukke baan. Ze komt over als een levendige vrouw die haar verhaal in geuren en kleuren vertelt. Ze is dol op thee van citroenmelisse en munt. Ze is erg creatief, doet veel met olieverf en keramiek. Ze mengt zelf pigmenten en verbrandt ook materialen om een bepaald effect te krijgen. 

Dit is een casus van Lycopus virginicus uit de familie der lipbloemigen. Kenmerkend voor Lycopus (Amerikaanse wolfspoot) is de hyperthyreoïdie (snelwerkende schildklier) met hartkloppingen. Volgens Jan Scholten zijn de lipbloemigen middelen voor mensen die aan Phosphorus doen denken, ze zijn gevoelig en communicatief. Ze zijn vaak erg zinnelijk en gevoelig voor zintuiglijke indrukken. Opvallend in de casus is de behoefte aan thee met munt of citroenmelisse, dit zijn ook lipbloemigen. 
Toen ik haar de tweede afspraak zei welke plant ik haar had voorgeschreven, vertelde ze enthousiast dat haar hele balkon vol staat met potten met basilicum, melisse en munt. Haar hele verhaal is doortrokken van de sfeer en geur van lipbloemigen. Na het middel verdwenen de hartkloppingen volledig, ze voelt zich weer als vanouds en dat is sinds de hyperthyreoïdie nog niet eerder het geval geweest.

In de homeopathie worden veel remedies gebruikt uit de familie der lipbloemigen, denk aan middelen als Glechoma (hondsdraf), Lamium album (witte dovenetel), Lavandula (lavendel), Lycopus virginicus, Mentha piperita (pepermunt), Origanum majorana (marjolein), Rosmarinus (rozemarijn) en Thymus serpyllum (tijm). Veel Provençaalse kruiden behoren tot deze familie, het zijn middelen voor mensen waarbij de zinnen en zintuigen sterk ontwikkeld zijn. Denk aan de geuren en kleuren van een lavendelveld in de zon in de Provence. Deze planten toveren een lach op je gezicht, net als mevr. K.

Mirjam: Wat mij opvalt bij de thematiek van de lipbloemigen en bij de mensen bij wie dit middel past, is de overduidelijke behoefte aan ‘het voeden van de zinnen’.
Deze mensen willen niet droog staan, juist omdat ze de neiging hebben zichzelf op te branden. Ze hebben van zichzelf veel vuurkracht, ze leven graag ‘onder de zon’, houden van licht, vrolijkheid, kleuren (licht bestaat uit een waaier van kleuren). Het lijkt of de weldadige, relaxerende, een beetje bedwelmende invloed die deze kruidige planten hebben, hun zinnen blust en voedt tegelijk. Ze worden weer rustig als ze overprikkeld zijn, zo open voor indrukken als ze hun omgeving waarnemen en ervaren.

Het is niet toevallig dat wellness een trend is in onze huidige samenleving, die gericht is op snelle informatieverwerking en op het opdoen van kennis vooral vanuit het hoofd (ideeën, feiten, interpretaties). En het is niet voor niets dat we behoefte hebben aan deze zonnekruiden, die zeker in combinatie met verzachtende elementen als water, warme lucht, olie (denk aan sauna-, bad- en massageproducten en crèmes) onze soms op hol geslagen en overprikkelde geest of zinnen kunnen kalmeren en thuisbrengen bij onszelf.
Veel mensen verlangen naar het gevoel thuis te zijn in zichzelf en naar meer verbinding met elkaar en met de natuur. Een verhaal dat in geuren en kleuren verteld wordt, doet je meer en blijft je meer bij dan een ‘droog’ verhaal vol losse feiten. Het opsnuiven van de geur van lavendel kan je her-inneren aan een ontspannen vakantiegevoel.
Geur en kleur brengen in onze leefwereld is dus geen overbodige luxe maar verbindt ons met ons wezen, waardoor we ook weer ‘vol en warm’ naar buiten kunnen treden.

Meer informatie:
www.krokuscreatie.nl
www.homeopathie-utrecht.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter