Alles op zijn tijd

23 Feb, 2021

Door Marieke Lebbink

Mensen helpen doe ik graag. Het liefst zo efficiënt mogelijk en met meer diepgang dan alleen een voedingsadvies. Want dat de mind en bewustzijn heel belangrijk zijn is mij inmiddels duidelijk. Steeds vaker is het benoemen van onbewuste delen een belangrijk onderdeel van het consult. Daarbij zijn cliënten vaak een spiegel en veranderen de doelgroepen mee met de tijd.

Sinds twee jaar werk ik bij Zee in Beweging, centrum voor fysieke en mentale vitaliteit. Naast een fysiotherapeut/coach, kindercoach en craniosacraaltherapeut werkt er ook een psychotherapeut. We hebben elkaar inmiddels steeds beter leren kennen. Ook door elkaar behandelingen en/of advies te geven, zodat we niet alleen weten wat de ander in huis heeft, maar het ook ervaren hebben. Dat heeft meerwaarde. En zo gebeurt het regelmatig dat een cliënt bij mij start en vervolgens ook één van mijn collega’s bezoekt.

Wat mij opvalt is dat wat je aandacht geeft in je persoonlijke leven ook terugziet in de cliëntenpopulatie. In de tijd dat mijn kinderen heel klein waren en allergieën hadden, zat mijn wachtkamer vol met moeders die ook allergische kinderen hadden. Toen mijn kinderen wat ouder werden, nam ook de populatie grotere kinderen toe. Mijn dochters zijn inmiddels jongvolwassen en ja, ook die doelgroep zie ik nu vaak. Maar ook vrouwen van mijn leeftijd scoren hoog. Opvallend vaak met overgewicht. Dat heb ik dan weer niet, maar ik herken hun problemen wel: veel ballen in de lucht te houden, vaak een rugzakje met ingrijpende onverwerkte gebeurtenissen en dan merken dat je fysiek geen 30 meer bent. De balans tussen de ‘actiestand’ en ‘ruststand’ klopt niet meer. En als je dat op de oude manier wilt oplossen door hard door te rennen, loop je vast. Ook opvallend is dat de eetgewoonte vaak helemaal niet zo beroerd is. De verwachting is dat het met een dieet is op te lossen. Vaak kost het een aantal consulten voordat duidelijk is dat het lijf niet alleen aangestuurd wordt door de wil, de ijsberg boven water, maar ook door het onbewuste, de ijsberg onder water.

Vaak ligt het overgewicht niet aan een overmatige hoeveelheid calorieën, maar aan de leefstijl, stress, laaggradige ontstekingen en/of het zelfbeeld. En die dieperliggende aspecten veranderen is lastig, want dan moet je op een ander niveau aan de gang. Gelukkig heb ik dan mijn collega psychotherapeut die het overneemt en hierin begeleiding kan bieden. En het werkt! Niet in de zin dat het gewicht naar beneden vliegt, maar wel dat deze cliënten beter in hun vel zitten.

Kort geleden had ik weer een intakegesprek met een dame die graag af wilde vallen. Ook met haar besprak ik de achterliggende oorzaken. De zakdoekjes moesten eraan te pas komen, maar ze wilde toch echt met de voeding aan de gang. Vaak moeten dit soort gesprekken eerst een beetje landen. Zo ook bij deze dame. Het volgende consult gaf ze al aan toch eerst bij mijn collega langs te willen gaan voordat we het dieet verder op zouden pakken. Missie geslaagd. Maar het kan nog sneller. Afgelopen week stond er een dame op de voicemail: of ik terug wilde bellen in verband met een afvalhulpvraag. Eenmaal aan de lijn bleek dat ze al een afspraak had gemaakt bij de psychotherapeut. Dat leek haar de goede volgorde na het lezen van de website. Daarna komt ze bij mij. Dat is nog eens efficiëntie!

Meer informatie:
www.mariekelebbink.nl
www.avontuurlijkgezond.nl

is natuur- en darmdiëtist met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze co-auteur van het boek Darmehbo.

Laat een reactie achter