Angst

22 Jun, 2020

Door Marieke Lebbink

De laatste cliënt voor de pauze is een dame van 63 jaar. Ze komt al een tijdje op het spreekuur vanwege buikklachten en de laatste paar keer ging het heel goed. Ik vermoed dat we het deze keer met succes kunnen afsluiten.

Een klein jaar geleden kwam ze voor het eerst met een flink opgeblazen gevoel en winderigheid. Ook bleek dat ze slechts de helft van de week functioneerde. De overige dagen lag ze in bed met migraine. ’s Nachts sliep ze vaak slecht. Maar daar kwam ze niet voor, zei ze. Uit de anamnese bleek dat ze een allergische aanleg heeft en dat er op haar voeding wel wat te verbeteren viel. Feitelijk stond ze altijd ‘aan’. Ze nam te weinig rust bij de maaltijden en kauwde slecht. Ze voelde zich opgejaagd en angstig. Met een histamine- en tarwebeperkt dieet en veel aandacht voor rust bij de maaltijd lukte het de klachten sterk te verminderen. Ze was aangenaam verrast dat ook de migraine als sneeuw voor de zon verdween en ze beter sliep. Voor mij was het duidelijk dat zowel de migraine als het slechte slapen gerelateerd waren aan een overbelaste lever en stress.

Tijdens het consult vandaag geeft ze aan dat heel goed gaat, maar dat ze vorige week in één keer gordelroos kreeg, zo maar uit het niets. En o ja, ze had ook weer een paar dagen migraine gehad en sinds een tijdje sliep ze ook weer slechter. Bij navraag bleek dat ze de week ervoor een avond naar een concert in het theater was geweest. Ze had op het balkon gezeten terwijl ze hoogtevrees heeft. Van het concert heeft ze niet veel meegekregen; ze had haar handen vol om haar angst beheersbaar te houden. En toen ging het gesprek over op het onderwerp angst en de invloed die dat heeft op je lijf.

Ik stelde voor om de dieperliggende oorzaken aan te pakken. Ik noemde wat voorbeelden van psycholoog, NEI tot homeopathie. Nou nee hoor, ze had álles al gedaan, homeopathie 20 jaar geleden al en het had allemaal niéts geholpen. Dovemans oren dus. Ik gaf haar advies over een lysinerijke voeding (wat helpt bij Herpes zoster wat gordelroos veroorzaakt) en sloot het consult af.

In de pauze ga ik bij mijn homeopathische artsencollega’s zitten. We praten vaak over ditjes en datjes, maar ook opvallende casussen worden gedeeld. Dit keer komt het gesprek op angsten en slecht slapen, veroorzaakt door niet goed doorgemaakte virusseninfecties. Eén van de artsen deelt haar ervaring met een cliënt waarbij het Herpes zostervirus de oorzaak bleek van angst en slecht slapen. En wat ze eraan gedaan heeft. Het is alsof ik de casus van voor de pauze hoor! Ook gaat het gesprek over deuren die soms openstaan en soms niet. Dat je dus de juiste behandeling moet inzetten op het juiste moment.

Ik kan het niet laten en stuur mijn cliënt een email met deze informatie. En warempel, afgelopen week stond ze weer in mijn agenda. Haar angstgevoel bleek haar drijfveer om af te spreken. Nu voor het coronavirus; terecht of onterecht doet er dan niet toe. Naast weerstandverhogende (voedings)adviezen adviseerde ik toch weer naar een homeopaat te gaan om naar het onderliggende probleem te kijken. Hopelijk luistert ze dit keer. Want juist nu lijkt de deur open te staan bij haar.

www.mariekelebbink.nl

is natuur- en darmdiëtist, met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze coauteur van het boek 'Darmehbo, eet je darmen gezond'.

Laat een reactie achter