Bij de kachel met een glas

17 december 2018

Door Tine Goedhart

Het eind van het jaar nadert. In de media wemelt het van ‘de beste van 2018’-variaties en dat brengt me op terugblikken en vooruitkijken in de praktijk. Als ik de waan van de dag achter me laat, als de laatste klanten van het jaar behandeld zijn, is er ruimte om voor me uit te staren.

In mijn columns van het afgelopen jaar heb ik administratieve onderwerpen besproken die therapeuten kunnen tegenkomen in hun praktijk: dossiervorming, btw, financiële zorgen, omgaan met een medewerker en meer. Waren die onderwerpen goed of niet goed, behulpzaam of niet en wat ga ik volgend jaar schrijven om bij te dragen aan de praktijkvoering van natuurgeneeskundig therapeuten? Dat zijn het soort vragen die ik mezelf in deze tijd van het jaar stel.

Zo’n evaluatie kan ik ook met mezelf doen en mijn praktijk daarbij centraal stellen. Ik denk dan over: Wat voor werk bood ik aan? Wat heb ik aan bij- en nascholing gedaan? Hoe draagt mijn mensontwikkeling bij aan mijn werk? Hoeveel facturen maakte ik? Wat vond ik de mooiste momenten? Welke momenten vond ik juist niet zo fijn? Was de intervisiegroep waar ik aan deelneem passend voor mijn fase van werk en leven? Passen mijn klanten bij me? Deze parameters zijn voor iedere therapeut persoonlijk en anders. Ik moedig alleen aan om er vanaf heel verschillende invalshoeken tegenaan te kijken. Daarna vergelijk ik mijn antwoorden op hoofdlijnen, door mijn wimpers starend, met het vorige jaar.

Als ik de antwoorden op die vragen en parallellen in mijn hoofd een beetje verkend heb, kijk ik vooruit naar de nabije toekomst van 2019: Wat wil ik volgend jaar weer zo doen of wil ik iets anders vormen? Wil ik bij- of nascholen of juist een hele opleiding doen? Hoe ontwikkel ik mezelf? Past mijn praktijk daarbij of heb ik investeringen nodig? Passen mijn ideeën bij vragen uit de markt? Wil ik bijvoorbeeld iets met het fenomeen ‘leefstijlcoach’? Hoeveel wil ik volgend jaar minimaal omzetten? Met wat voor soort klanten wil ik het liefst werken?

Verder vind ik 2019 een mooi moment om naar iets langere termijn te kijken. In 2019 oriënteer ik me, zodat ik in de loop van het jaar een gedachte kan formuleren over mijn doelen voor de komende vijf jaar. Het lijkt snel wat populair, maar het cliché dat je alleen ergens komt als je zelf aan het roer gaat staan, gaat wel op. Komend jaar wil ik ook nadenken over promotie, marketing en misschien zelfs wel een klein relatiegeschenk verzinnen. Dan komen ook vragen als: Wanneer geef je dat dan? Hoe weet ik dat mijn geschenkje waarde heeft en hoe kan ik die een beetje bepalen, zodat ik kan afwegen of het een verantwoorde uitgave was?

Voor deze column betekent mijn eigen evaluatie en de resultaten die dat opleverde, dat het onderwerp van de columns iets groter wordt: komend jaar gaan er ook onderwerpen ter sprake komen die met praktijkvoering te maken hebben en niet meer alleen administratieve thema’s. Een aantal van de vragen die ik benoem in mijn evaluatie lijken me interessant om verder te verkennen en gaan wellicht als column een wat uitgebreidere behandeling krijgen.