BTW revisited

12 Dec, 2017

Door: Tine Goedhart

De btw blijft vragen geven, dat merkte ik laatst bij een ledenmiddag van de VNT. Na afloop wandel ik nog wat door een stil herfstbos in Baarn (daar wonen de prachtigste beuken buiten Friesland) en loop ik te broeden of ik onze lezers nog wat meer houvast kan bieden. Therapeuten zijn gevoelsmensen, natuurtypes die het aarde-element van het leven liever invullen met een pompoen of een blotevoetenpad dan met de A van administratie. Vandaar dat ik een deel twee schrijf met de vraag: is alles wat een geaccrediteerde natuurgeneeskundig therapeut doet vrijgesteld van btw?

Om als natuurgeneeskundig therapeut voor btw-vrijstelling in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voorop staat het lidmaatschap van een beroepsvereniging die bij een erkende koepel (RBCZ bijvoorbeeld) is aangesloten. RBCZ heeft voor de bij hen aangesloten beroepsverenigingen de deal gemaakt dat alle therapeuten, dus ook basisregister-behandelaars zonder medische basiskennis conform de Plato-eindtermen, vrijgesteld zijn van btw. Het therapeutenregister is een stap hoger dan het basisregister en maakt vergoeding door zorgverzekeraars mogelijk. Daarvoor gelden een aantal eisen. De therapeut heeft een drie- a vierjarige (180 tot 240 ECTS) door SNRO/CPION erkende opleiding gevolgd. Daarnaast voldoet hij aan de Plato-eindtermen wat betreft de medische en/of psychosociale basiskennis en volgt hij jaarlijks geaccrediteerde bij- en nascholing. Dit zijn de hoofdlijnen. Ben je dan voor alles wat je doet vrijgesteld van btw als je aan deze eisen voldoet? Nee. Er zijn meer dingen:

Een therapeutische complementaire behandeling is vrijgesteld, maar als je iemand een wellnessbehandeling geeft, ben je voor die behandeling btw-plichtig. Wanneer geef je een wellnessbehandeling? Bijvoorbeeld als je accreditatie shiatsu betreft, maar je een behandeling geeft die voor het grootste deel uit werk met klankschalen bestaat. Daar heb je dan wel een cursus in gevolgd, maar geen vierjarige erkende beroepsopleiding in gedaan. Zo’n behandeling in deze context komt niet in aanmerking voor vergoeding door een zorgverzekeraar, valt niet onder het kopje ‘medisch’ en is niet vrijgesteld van btw.

Behandeling in je eigen praktijkruimte is vrijgesteld, maar als je extern behandelingen geeft, bijvoorbeeld je gaat met je massagestoel in een bedrijf stoelmassages geven en je stuurt de factuur naar het betreffende bedrijf, dan moet er op die factuur btw berekend en afgedragen worden.

Zakelijke klanten: sommigen van ons hebben ook ondernemers als klant. Die zeggen soms vrij makkelijk: ‘stuur de rekening maar naar de zaak’. Bij zulke facturen (die dus op naam gezet worden van het bedrijf van de ondernemer) moet er gewoon 21% btw berekend en afgedragen worden.

Een-op-eenbehandeling is vrijgesteld. Echter groepssessies, ook als die binnen je accreditatie liggen, zijn btw-plichtig.

Gelukkig heeft de belastingdienst ook leuke regels: de kleine ondernemersregeling. Als je weinig btw hoeft te betalen (minder dan € 1.883 na aftrek van de voorbelasting) dan mag je alle btw houden, mits je aan een aantal regels voldoet. Behalve de site van de belastingdienst is je lokale Kamer van Koophandel ook een plezierige plek om informatie te vergaren en collega-ondernemers te leren kennen. Ze organiseren regelmatig workshops en bijeenkomsten die je vaak kosteloos kan bijwonen, omdat je ingeschreven staat bij de KvK. Daar zal je ook merken dat je zeker niet de enige bent die op dit vlak veel vragen heeft.

Meer informatie: www.belastingdienst.nl

is Namikoshi shiatsu-therapeut gespecialiseerd in het behandelen van tinnitus. Eerder deed ze dertig jaar ervaring op als ondernemer in de staalwereld. Vanuit die kennis en ervaring informeert zij in deze column over de administratieve kant van de therapeutische praktijk.

Laat een reactie achter