Integraal bezig zijn

17 augustus 2011

Door: Huub Koning

Samen zijn we meer dan de afzonderlijke delen

‘Verdeel en heers’ is een gevleugelde kreet over hoe het er in het verleden, maar overigens nog steeds, vaak aan toe ging. Vanuit ivoren torentjes, vanuit macht, vanuit ego iets besturen of wellicht kun je beter zeggen ‘bestieren’. Dat is de energie die uiteindelijk niet helpend is, die mensen niet in hun kracht zet, die niet voor de lange termijn gaat. Kortom: niet de energie die nodig is om de complementaire geneeswijzen op de kaart te zetten.

De afgelopen nummers van het VNGK zijn jullie meegenomen in het proces van het samengaan van beroepsverenigingen binnen het Platform Integraal Natuurlijk en de dingen die inmiddels in gang gezet zijn. Vanuit het principe ‘samen zijn we meer dan de afzonderlijke delen’, was het nu tijd voor wéér een stap, namelijk koepels bij het Platform betrekken. Sinds eind 2009 zijn koepels zoals RBNG en SRBAG niet meer weg te denken, aangezien je bij een door UVIT aangewezen koepel moet zitten om facturen door je UVIT-cliënten vergoed te krijgen.

Op 22 juni hebben vertegenwoordigers van 23 beroepsverenigingen een eerste overleg gehad met de RBNG om informatie te delen over ontwikkelingen bij het Ministerie van VWS en zorgverzekeraars, opleidingseisen, het EVC-traject, accreditatie van medische basiskennis/ beroepsopleidingen en bij-/nascholing, visitatie en wat verder leefde.

De complete column leest u op pagina 23 in VNGK 5/11