‘Smart’ advies

21 Oct, 2019

Door Marieke Lebbink

Vorige week drong het belang van ‘smart’ adviezen weer eens tot mij door. ‘Smart’ staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Het kan flink misgaan als het daar niet aan voldoet.

Toen ik mijn cliënt opbelde dat ik bij 30 graden in de file stond en de afspraak een dagje wilde verzetten, kreeg ik haar dochter aan de telefoon. Of ik dan achterom wilde komen want haar moeder kon de deur niet zelf opendoen. Ik was verbaasd, het ging juist beter met haar. Tien jaar geleden zag ik haar voor het eerst in verband met longproblemen en overgewicht. We hebben toen ons doel bereikt.
Een jaartje geleden meldde ze zich opnieuw, nu met dreigend ondergewicht en een forse longontsteking. De werkelijke oorzaak is dat ze een probleem heeft op het grensvlak tussen haar binnen- en buitenwereld. Terugkerend patroon is dat ze voor iedereen zorgt die een beroep op haar doet, precies doet wat van haar gevraagd wordt en haar eigen creatieve aanleg en sensitieve natuur negeert. De longarts schreef haar antibiotica voor en gaf het advies er heel veel bij te drinken. Helaas reageerde ze niet goed op de medicatie. In overleg met de arts heb ik een natuurlijk middel ingezet en bijvoeding. En dat sloeg gelukkig wel aan. Haar vochtinname heb ik niet meer gecontroleerd. Haar gewicht steeg en haar longconditie ging vooruit. Ook heb ik geadviseerd om qi gong te gaan doen, een manier om in contact te komen met jezelf. Dat vond ze erg fijn. Ze bloeide helemaal op en nu dit.

Ik tref mevrouw de volgende dag aan op de rand van haar bed in de woonkamer met diepe wallen onder haar ogen. Ze had al gemaild dat ze een flinke bloedneus (vijf uur) had, maar dat het zo’n impact zou hebben was onverwacht. Niet alleen haar ijzer, maar ook haar natriumwaarde was te laag. Haar bloeddruk daarentegen was te hoog. En dat bij deze temperaturen. Geen wonder dat ze duizelig was en voor haar gevoel half uit haar lichaam. Blijkbaar was ze flink aan het compenseren.

‘Jij vraagt je nu natuurlijk af hoe ik aan een laag natrium kom’, merkte ze op. Ze was me inderdaad net voor. ‘Nou, de dokter had gezegd dat ik per dag drie liter moest drinken en dat heb ik gedaan’. Bleek dat ze dit al een jaar deed. ‘Wat moet ik nu doen?’ Ik realiseerde dat het goed was dit keer een heel ‘smart’ antwoord te geven, maar haar ook te stimuleren naar zichzelf te luisteren. ‘Waar heb je zin in?’, vroeg ik ‘Soep, maar ja mijn bloeddruk is te hoog, dus dat kan niet hè?’ Ik leg uit dat het in deze situatie wel kan omdat haar natrium te laag is. Ze mag de wijsheid van haar lijf volgen. Ze gaat gedurende twee weken dagelijks een kopje bio kippenbouillon nemen. Daarnaast adviseer ik Schüsslerzout natrium chloratum te nemen. Om wat meer te aarden plaatste ik één van haar edelstenen in piramidevorm op haar onderbuik. Adem daar maar naar toe en sta jezelf toe bij jezelf thuis te komen.

Een paar dagen later zijn de natriumwaarden en bloeddruk genormaliseerd en de edelsteenoefening vindt ze heerlijk. Toch ga ik binnenkort kijken hoe het gaat. De opdracht was weliswaar smart, maar of ze het goed onthouden heeft is een ander punt…

Meer informatie:
www.mariekelebbink.nl

is natuur- en darmdiëtist met bijna 30 jaar praktijkervaring. In haar praktijk combineert ze adviezen uit zowel de reguliere als de complementaire geneeskunde en wil daarin ook graag een brugfunctie vervullen. Tevens is ze co-auteur van het boek Darmehbo.

Laat een reactie achter