Weg van social media – maar dan?
24 Jun, 2025
Door Brenda Dekkers
Op deze plaats adviseer ik al jaren dat therapeuten zichtbaar moeten zijn op social media. Maar is dat nog wel houdbaar? Steeds meer mensen verwijderen hun Facebook en stappen af van Instagram en WhatsApp. Is je doelgroep nog wel te bereiken via deze platforms? En – belangrijker – moet je dat wel willen? En hoe zit het met X?
De platforms van Meta – Facebook, Instagram en WhatsApp – zijn handig, snel en goedkoop. Maar voor dat gemak betaal je wel een prijs. Meta bepaalt via algoritmes wie jou ziet. X trouwens ook. Elk platform verzamelt voortdurend gegevens over jou en je cliënten, en maakt je stap voor stap afhankelijk van hun digitale infrastructuur. Ook de maatschappelijke bezorgdheid groeit: over de macht van Big Tech, over de invloed van sociale media op ons leven, en zelfs over de ecologische impact van dataverkeer en servergebruik. Voor wie bewust in het leven wil staan, roept dat de vraag op: past dit nog bij hoe ik wil werken?
Meer dan een moreel dilemma
Maar de vraag ‘moet ik hier nog op willen zitten?’ is niet alleen ethisch, maar ook strategisch. Wat gebeurt er met de zichtbaarheid van je praktijk als je ineens niet meer op Instagram zit? Kun je wel stoppen met WhatsApp als je hele cliëntcontact via dat kanaal loopt? Het voelt alsof je moet kiezen tussen principieel zijn of zichtbaar blijven. Tussen trouw blijven aan je waarden of meegaan in het systeem.
Ruimte tussen de uitersten
Gelukkig is er ook een middenweg. WhatsApp helemaal loslaten is nu misschien niet haalbaar. Maar je kunt wel benoemen dat je op termijn wilt overstappen naar bijvoorbeeld Signal of Telegram en die kanalen alvast inrichten. Dat geeft ruimte – voor jezelf én voor je cliënten. Je kunt onderzoeken hoe je het contact in je praktijk anders organiseert, zonder dat het meteen ten koste gaat van bereik of klantvriendelijkheid.
Wat social media betreft: bouw bijvoorbeeld aan je eigen nieuwsbrief, zodat je niet afhankelijk blijft van Meta en consorten. Zet je website centraal, niet je profielpagina. En informeer cliënten tijdig als je in de toekomst wilt overstappen naar een ander communicatiekanaal.
Nieuw leven voor offline communicatie
Daarnaast kun je je communicatie ook deels verleggen naar andere, meer tastbare kanalen: een flyer op de juiste plek kan verrassend veel doen. Denk aan een vermelding in lokale of patiëntenbladen, samenwerkingen met andere praktijken, een goed geplaatste poster of deelname aan netwerkbijeenkomsten of open dagen. Het zijn middelen die misschien ouderwets lijken, maar vaak directer en effectiever zijn dan je denkt – juist omdat ze niet in de digitale ruis verdwijnen.
Je hoeft dus niet per se per direct afscheid te nemen van alles wat digitaal is. Maar het is wél goed om bewust te kiezen: waar wil je zijn, en waarom? Het gaat erom dat de juiste mensen jou weten te vinden – op een manier die klopt bij wie jij bent als professional. Als dat betekent dat je meer gaat staan voor waar je in gelooft, dan is dat geen verlies, maar juist een stap vooruit.