De bruiloft
23 Apr, 2025
Door Marieke Lebbink
Voeding heeft diverse functies. Naast de noodzaak van voeding voor onze dagelijkse benodigde voedingsstoffen, drukken we met voeding ook onze identiteit, status en culturele waarden uit. Dit laatste kwam mooi naar voren tijdens de bruiloft van mijn neef in Australië. Het was boeiend om te zien hoe het bruidspaar en de genodigden, bewust of onbewust, omgingen met de twee eetculturen en het groepsgebeuren, terwijl er ook behoefte was om trouw te blijven aan eigen overtuigingen over voeding en eetgewoonten.
Onlangs trouwde mijn neef met zijn grote liefde in Melbourne. De Nederlandse gasten waren uitgenodigd om daarna nog een week mee op honeymoon te gaan. Twaalf familieleden en tien vrienden reisden down under. Ik vloog samen met mijn schoonzus. Zij doet aan prana living en eet en drinkt niet of nauwelijks. Vanuit deze optiek is energie namelijk overal aanwezig en is het onze mind met al zijn patronen, overtuigingen en emoties die ervoor zorgt dat ons fysieke lichaam onder meer voeding nodig heeft; en dat kun je resetten. Mijn schoonzus heeft twee jaar de tijd genomen voor dit transformatieproces en past vooral energetische methoden toe om haar balans te vinden. Ook toen ze na de lange reis haar zoon en ex-man weer zag.
Als familie zaten we in Melbourne in twee huizen en we kookten dikwijls samen waarbij rekening moest worden gehouden met vegetariërs en uitgesproken vleeseters. Dat leidde natuurlijk tot discussies. Iedereen vond wel ergens iets van en regelmatig keken ze mijn kant op, op zoek naar bevestiging. Meningen werden dikwijls gebaseerd op informatie van influencers of op persoonlijke ervaringen. Ook waren er familieleden die voor gemak gingen of wat sociaal wenselijk was. Mijn advies was: bewust omgaan met informatie, kijk naar je constitutie en omstandigheden, voel wat het met je doet en aanpassen als het niet goed gaat.
De bruiloft was fantastisch geregeld en het werd een prachtige ceremonie, waarbij zowel de Aussies als de Dutchies het niet droog hielden. Er zijn culturele verschillen maar de liefde is universeel! Aan de luxe hapjes, bestaande uit verschillende soorten oesters en kaviaar, kon je zien dat de bruid van bepaalde sociale status afkomstig is; veel Nederlanders aten het voor het eerst. De bruiloftstaart was een mix tussen de twee culturen: lemmington, een specifieke Australische cake in vierkante vorm gevuld met kokos en omringd met chocolade, werd gevuld met Nederlandse stroop en omgeven met koekkruimels. Tijdens de feestavond vloeide de alcohol rijkelijk en er was goede muziek. De Aussies stonden verbaasd te kijken hoe goed de Dutchies feest konden vieren en het werkte aanstekelijk. Uiteindelijk danste iedereen als één groep mee van links naar rechts.
Daarna reisden we met z’n allen naar Sydney en Boat Harbour. Mijn neef en zijn vrienden kennen elkaar al vanaf de middelbareschooltijd. Het was grappig om te zien dat, deze inmiddels volwassen mannen en vrouwen, hun oude gedrag en rolverdeling weer oppakten die week. Er kwamen veel verhalen uit de oude doos en er werden ook nieuwe herinneringen gemaakt, zoals zelf vis vangen voor de gezamenlijke barbecue. De oude groepsnorm was dat er dagelijks flink alcohol moest vloeien. Gelukkig had ons gezin een eigen verblijf en konden we onze eigen (eet)gewoonten aanhouden. Bij de laatste gezamenlijke avond zei een jeugdvriend van mijn neef: ’Vanaf morgen ga ik detoxen en word ik weer mezelf.’ Ik glimlachte en gaf hem een knipoog.