De praktijk van José Debets
24 Feb, 2020
Door Karin de Jonge
Hoe bouw je je praktijk af na ruim 30 jaar met hart en ziel te hebben gewerkt? Met de pensioenleeftijd in zicht kwam voetreflexzonetherapeut José Debets voor deze vraag te staan. Voor José is ons gesprek aanleiding om terug te blikken op alle ontwikkelingen in haar praktijk in Amsterdam, die ze nu aan het afbouwen is. Met haar jarenlange ervaring heeft ze veel te vertellen. Zodra ik binnen ben, brandt ze dan ook los.
José kwam in aanraking met voetreflexzonetherapie door haar migraineklachten. ‘Vanaf mijn 20e had ik regelmatig migraine, met name rond de menstruatie. Mijn klachten werden steeds erger en beperkten meer en meer mijn functioneren. Toen het slikken van medicatie me steeds meer ging tegenstaan, gaf iemand me de tip om voetreflexzonetherapie te proberen. Na anderhalf jaar was ik van mijn klachten af. Er ging een wereld voor me open. Hoe kon dat, wat gebeurde er in zo’n behandeling? Om daar meer van te begrijpen, volgde ik een cursus voetreflexmassage. Dat boeide me zo dat er andere cursussen volgden, zoals natuurgeneeskunde en ontspanningsmassage. In die tijd was ik net gestopt met mijn baan in het vormingswerk en actief als vrijwilliger bij een spiritueel centrum. Daar werd toevallig ook een cursus voetreflexmassage gegeven. Ik mocht af en toe assisteren en rolde er zo spelenderwijs in.
Toen ik besloot er mijn beroep van te maken, wilde ik echter een stevige basis hebben. Daarom volgde ik de beroepsopleiding Integrale Massagetherapie bij Holos en werd lid van een beroepsvereniging. Overigens had je in die tijd nog geen vergoedingen en een praktijk opbouwen was best lastig. Ik moest bijbaantjes zoeken om mijn hoofd financieel boven water te houden. Toch ging ik er steeds weer voor, want dit was echt het werk dat ik wilde doen. Naast de behandelingen gaf ik cursussen voetreflexmassage en andere massagevormen. Daarnaast heb ik als praktijkdocent een aantal jaren lesgegeven op de Haagse Academie voor Natuurgeneeskunde. Die combinatie van werk heb ik altijd leuk gevonden.
Lees het gehele artikel vanaf pagina 37 in het VNIG 2/20 Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50