De Praktijk van Edith de Jong

16 december 2019

Door Karin de Jonge

In een sfeervol monumentaal pand in de oude vesting van Naarden ontmoet ik mesoloog Edith de Jong. Eén dag per week huurt ze een praktijkruimte in dit holistische gezondheidscentrum, waar zowel huisartsen als complementaire therapeuten werken. Daarnaast werkt Edith een paar dagen per week in Laren, eveneens in een centrum waar andere therapeuten gevestigd zijn. Een paar jaar geleden verhuisde ze vanuit Groningen naar het Gooi en moest toen opnieuw haar praktijk opbouwen. Sneller dan verwacht liep dat heel goed. In ons gesprek valt me op hoe bescheiden ze is als ze praat over haar werk, en tegelijk hoeveel hart ze ervoor heeft.

Edith startte in 2011 met haar praktijk in Groningen. Eerst voor één dag per week, in de praktijkruimte van een bevriende osteopaat. Kort daarna moest ze naar een andere ruimte verhuizen, want haar praktijk groeide snel. ‘Dat kwam ook omdat er maar één andere mesoloog in Groningen was en ik veel doorverwijzingen kreeg via osteopaten in de stad. Zes jaar geleden moest ik echter mijn praktijk daar afbouwen omdat ik vanwege een nieuwe liefde verhuisde naar Hilversum. Ik zag ertegen op opnieuw een praktijk op te bouwen, want ik had nog geen netwerk in het Gooi. Maar uiteindelijk viel dat heel erg mee. Ik zocht contact met osteopaten hier en werd geattendeerd op het Health Plus Centrum in Laren. Daar ben ik begonnen.

Vrij snel daarna werd ik ook benaderd door holistisch huisarts Juriaan Galavazi, oprichter van dit Naardense gezondheidscentrum. Of ik geïnteresseerd was in samenwerking. Ik viel bijna van mijn stoel, want in Groningen was ik gewend dat reguliere artsen soms wantrouwend stonden ten opzichte van mesologie. Ik moet er wel bij zeggen dat Juriaan geen doorsneearts is. Landelijk timmert hij bijvoorbeeld veel aan de weg met holistische geneeskunde. Maar ik was wel erg verrast. De samenwerking met holistische huisartsen en andere collega’s hier vind ik waardevol. Het contact is laagdrempelig, tijdens de lunch kan je bijvoorbeeld even overleggen. En sinds kort neem ik bijvoorbeeld ook deel aan een overleggroep over diabetes type 2.

Meer informatie: www.mesologiehetgooi.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 35 in het VNIG 1/20.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50