De praktijk van Lanke Broeders

20 Apr, 2021

Door Ingrid van Dijk

Via Zoom ontmoet ik energetisch natuurgeneeskundige Lanke Broeders. Ze zit in haar praktijkruimte in een houten huisje op haar eigen natuurterrein in Rijsbergen ten zuidwesten van Breda. In 2018 verhuisde ze samen met haar gezin hiernaartoe en ging een droom van haar in vervulling: ze woont, werkt en leeft nu helemaal op de manier die bij haar past. En precies hierin begeleidt ze ook haar cliënten die op zoek zijn naar een leven met minder klachten. Ze laat ze kennismaken met een weg naar duurzame gezondheid.

Als energetisch natuurgeneeskundige richt Lanke zich op het natuurlijke zelfherstellende vermogen van ieder mens en werkt ze met het geheel van lichaam, denken en voelen. Ze ziet vooral mensen met chronische klachten op het fysieke en het mentaal-emotionele vlak. ‘Ik werk veel met mensen met darmgerelateerde klachten zoals sommige huid-, long- en blaasklachten. In de darmen ligt de basis van ons gevoel. Een tweede groep zijn mensen met mentaal-emotionele klachten, zoals bijvoorbeeld jongeren die niet weten wat ze moeten gaan doen in het leven en daardoor depressief raken, boos worden of drugs gaan gebruiken. Tenslotte zie ik mensen met voedingsgerichte vragen die wat anders willen dan een reguliere diëtist hen kan aanbieden. De gemene deler is dat ik klachten behandel die een connectie hebben met de manier waarop mensen omgaan met hun gevoelens en behoeften.’

Lanke startte haar praktijk als onderdeel van haar zoektocht naar wat mensen gezonder kan maken. Aanjagers voor deze zoektocht waren haar eigen ervaringen in het leven. Geboren als eeneiige tweeling is ze diep voelend en van nature afgestemd op de ander. Nu beschouwt ze deze eigenschap als haar kracht, maar in haar jeugd ervoer ze het vooral ook als een last. Omdat angsten, chaos en onveiligheid een grote rol speelden in haar jonge leven sloot ze zich onbewust af voor al die gevoelens en zocht ze haar houvast in het denken. Hier bleek ze ook heel goed in te zijn en na haar middelbare school koos ze ervoor om Milieuhygiëne te studeren aan de Wageningen Universiteit. Aansluitend werkte ze een aantal jaren met veel plezier als ecoloog bij een waterschap.

Meer informatie: www.lanke.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 36 in het VNIG 3/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter