De praktijk van Marlie Houben

20 februari 2019

Door Karin de Jonge

Marlie Houben is van vele markten thuis. Na haar opleiding tot agogisch werker, kwam ze terecht in het bakkersvak. Toen dat te zwaar werd, werkte ze in de kinderopvang en deed opleidingen sportmassage, shiatsu, acupunctuur en andere TCM-behandelvormen. Al sinds 1992 voert ze haar TCM-praktijk, waarvan de laatste tien jaar in een regulier medisch centrum aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen. Ik bezoek haar in het historische pand waar een apotheek, zeven huisartsen en diverse zorgverleners zijn gevestigd, zoals maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, psychologen, een haptonoom en een osteopaat.

Wat is de link tussen brood bakken en masseren? Marlie Houben weet het wel. Met zorg formuleert ze de lijnen die ze ziet terugkomen: ‘Ik ging naar de opleiding agogisch werk omdat ik mensen wilde helpen. Echter, ik merkte dat wat ik daar leerde, mensen niet altijd gelukkiger maakte. Ik had behoefte om iets positiefs neer te zetten, een mens- en milieuvriendelijk bedrijf. Dat werd een biologische bakkerij. Deze runde ik met een compagnon en vrijwilligers. Het waren mooie jaren maar het was ook hard werken. Daarom hebben we de bakkerij helaas moeten verkopen. Toen dacht ik: wat is mijn volgende stap? Werken met mensen trok me nog steeds. Ineens viel me in: met veel liefde heb ik brood gekneed, ik kan natuurlijk ook mensen gaan kneden, ik ga masseren! Dat klinkt misschien als een rare overgang, maar eigenlijk zijn er veel parallellen. Brood maken gaat niet vanzelf, het vraagt aandacht en zorg. Je moet goede voorwaarden scheppen om het brood te laten rijzen. En zo is het natuurlijk ook met mensen. Als je de goede voorwaarden schept, kunnen ze groeien. En als die groei ergens stagneert, moet je weer iets in beweging zetten, zodat de energie kan stromen. Kneden, masseren dus, is een van de manieren waarop dat kan, net als een naald zetten of met kruiden werken.’

Meer informatie:
www.acupunctuur-nijmegen.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 35 in VNIG 2/19.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50