De praktijk van Patric Bijsterveld

17 Apr, 2024

Door Ingrid van Dijk

Op een winterse dag rijd ik naar Amsterdam om orthomoleculair therapeut Patric Bijsterveld te ontmoeten. Hij is net verhuisd naar een pand waar hij tussen allerlei start-ups de enige therapeut is. ‘Ik moet nog wel wat doen aan de aankleding’, zegt hij verontschuldigend terwijl hij mij naar zijn praktijkruimte leidt. Hij heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van Metabolic Balance en darmtherapie en houdt ervan om uit te zoeken wat iemand goed doet. ‘Ik ondersteun mensen met gezonde voeding en levensstijl zodat ze hun lijf en energie weer terugkrijgen.’

Patric is nu ruim zeven jaar orthomoleculair therapeut en eigenlijk zijn hele leven al bezig met voeding. Na zijn studie Economie werkte hij zo’n vijftien jaar in de uitzendbranche, maar zijn droom was altijd een eigen kookschool te leiden. ‘Toen ik 35 jaar was heb ik mijn baan opgezegd en ben ik naar Parijs gegaan. Daar heb ik de koksopleiding bij Le Cordon Blue gevolgd. Het was een hele stap maar mijn partner en ik vonden allebei dat we ons hart moesten volgen.’ Terug in Nederland liep hij stage bij De Librije in Zwolle, ging als freelance-chef aan de slag bij een aantal cateraars en verzorgde kooklessen op diverse locaties in Amsterdam. ‘Toen ik La Cuisine Française kon overnemen, één van de eerste kookscholen in Nederland, ging mijn droom in vervulling.’ Acht jaar lang gaf hij kooklessen en -workshops en verzorgde hij privédiners in de stijlkamer aan de Herengracht. ‘Superleuk en snoeihard werken. Ik deed alles zelf, inclusief de inkoop en de offertes. Ik kwam daar ook in aanraking met het wereldje van mijn huidige cliënten met een druk sociaal leven en wekelijks allerlei borrels en diners buiten de deur.’ Hij kreeg een dochter en wilde niet langer meer in de avond werken en ging op zoek naar een nieuwe vervulling. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in gesprek met een mesoloog. ‘Ik vond het interessant dat hij werkte met metingen om te onderzoeken wat goed voor iemand is. Het gaf me energie.’ En lachend: ‘Ik heb een keer een reading gedaan waarin de reader me iets zag doen met potjes. Dat klopte dus ook.’ Zo werd zijn interesse voor een gezonde manier van voeden gewekt. ‘Ik was altijd al met koken en voeding bezig. Van jongs af aan heb ik ook wel een ingewikkelde verhouding met eten: als ik niet oplet dan kan ik mezelf volproppen met alles wat niet goed is.’ Omdat de mesologieopleiding toentertijd twee jaar lang niet gegeven werd koos hij ervoor om bij Ortho Linea de opleiding tot orthomoleculair therapeut te volgen.

Meer informatie: www.patricbijsterveld.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 28 in het VNIG 3/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter