De praktijk van Dafna Suskind

17 oktober 2017

Door: Karin de Jonge

Mesologie is een nog vrij jonge tak binnen de integrale gezondheidszorg. Zo’n 20 jaar bestaat deze behandelvorm nu en inmiddels vinden veel patiënten de weg naar een mesoloog. Dafna Suskind is mesoloog en voert onder meer praktijk bij het Integraal Medisch Centrum (IMC) in Amsterdam. Bij het IMC werken diverse mesologen, naast behandelaars uit andere disciplines. Bovendien is ook de Academie voor Mesologie aan het centrum verbonden, evenals de osteopathieopleiding Sutherland. Praktijk en theorie komen hier dus bij elkaar. Reden temeer om juist op deze plek een kijkje te nemen.

Het IMC is recentelijk verhuisd vanuit de binnenstad naar een bedrijventerrein vlakbij Amsterdam Sloterdijk. Als ik binnenkom, valt me op hoe ruim het hier is: een grote sfeervolle wachtruimte met cafégedeelte en in een hoek een dependance van de Huizer Apotheek. Op de eerste etage zijn diverse behandelruimtes, waaronder die van Dafna. ‘Op deze nieuwe locatie hebben we meer ruimte om als IMC verder te ontwikkelen. Er werken nu al verschillende behandelaars, zoals mesologen, osteopaten, psychotherapeuten en een hypnotherapeut, maar daar zouden nog meer disciplines bij kunnen. Het is mooi om te zien hoe je kan samenwerken en elkaars kennis en kunde bij elkaar kan leggen. Omdat hier ook opleidingen zijn gevestigd, is er een directe link naar kennisontwikkeling.’

Dafna werkt nu twee jaar als mesoloog bij het IMC en voert daarnaast nog praktijk op een andere plek in Amsterdam. In de mesologie wordt gebruik gemaakt van zowel reguliere westerse kennis als kennis uit oosterse geneeswijzen zoals TCM en ayurveda. De naam verwijst onder meer naar het mesoderm, omdat dit een belangrijke rol vervult bij het onderzoek van iemands klachtenpatroon. In het mesoderm wordt namelijk zichtbaar hoe de uitwisseling tussen de mens en zijn omgeving verloopt en hoe voedsel, zuurstof en zintuiglijke prikkels door iemands systeem worden verwerkt. Dit kan zich uiten in de vorm van symptomen. Door de constitutie te onderzoeken, proberen mesologen disfuncties in het systeem op te sporen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 55 in VNIG 6/17.

Meer informatie: www.mesoloog.amsterdam & www.integraalmedischcentrum.nl

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50