Heeft Astragalus ook positieve effecten op diabetes type 2?

30 Jan, 2024

Astragalus, ook wel hokjespeul genoemd, is een plant die oorspronkelijk uit de Chinese geneeskunde komt. Het is een adaptogeen, dat onder meer wordt ingezet voor het ondersteunen van het immuunsysteem. In deze systematische review is onderzocht in hoeverre Astragalus ook gunstig kan zijn als aanvullende behandeling bij mensen met diabetes type 2 (DM2).

Voor de systematische review is in diverse databases (waaronder PubMed, Embase en Cochrane Library) naar gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken gezocht naar de behandeling van DM2-patiƫnten met Astragalus. In de review werden twintig studies met in totaal 953 deelnemers opgenomen.

Uit de meta-analyse bleek dat in de onderzoeksgroep het nuchtere plasmaglucose, het 2 uur postprandiaal plasmaglucose, HbA1c en de insulineresistentie (HOMA-IR) verminderden in vergelijking met de controlegroep. Verder verbeterde de insulinegevoeligheid in de onderzoeksgroep. De onderzoekers concluderen dat Astragalus DM2-patiƫnten specifieke voordelen kan bieden, en raden meer onderzoek aan om deze gunstige effecten te bevestigen.

Bronvermelding:
Hong, K-F., et al. (2024). The Efficacy and Safety of Astragalus as an Adjuvant Treatment for Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 30(1).