Column homeopathie: De Ginkgo en de Kraanvogel

09 Oct, 2012

Door: Alex Leupen en Mirjam van Zweeden

Mevr. K. is met haar 86 levensjaren de oudste patiënte in mijn praktijk, maar vitaler dan menig dertiger. Ze heeft haar hele leven yogales gegeven, ze heeft een prachtig gerimpeld gezicht met grote blauwe ogen. Een wijze vrouw zoals je weleens ziet bij Indianen of in Tibet. Het tweede consult stelt ze voor elkaar te tutoyeren en bij de voornaam te noemen. ‘Zeg maar Anna’. Ze komt met wisselende klachten, hoesten, hoofdpijn, de laatste tijd klaagt ze over evenwichts- en loopstoornissen. Op zich niet vreemd gezien haar rijpe leeftijd. Het feit dat ze staar aan beide ogen heeft, zal haar balans ook niet bevorderen. Ze is onzeker op de fiets en durft niet meer auto te rijden.

‘…de enige boom die de atoombom op Hiroshima overleefde.’

Op basis van het hele verhaal laat ik haar elke week Ginkgo biloba 30K innemen. Middelen gemaakt uit de Ginkgo, of Japanse notenboom, staan bekend als een levenselixer voor de oudere mens. Van oudsher wordt een extract van de bladeren in de Chinese geneeskunde gebruikt tegen slechte bloedcirculatie, geheugenverlies en algemene geestelijke aftakeling.
De boom is eigenlijk een levend fossiel: hij stamt uit het Mesozoïcum, een tijdperk van 200-300 miljoen jaar geleden. Van de ongeveer 15 soorten is deze de enige die de ijstijd heeft doorstaan, en staat bekend om zijn weerstand tegen infecties en veerkracht tegen parasieten en vervuiling. De Ginkgo is de enige boom die de atoombom op Hiroshima overleefde.
Ginkgo behoort tot de naaktzadigen, net als de dennen, sparren en coniferen.

Ook het homeopathisch middel gemaakt van de Ginkgo staat bekend om zijn vitaliserende werking, het bevordert de geestelijke vermogens van de oudere mens. Het past ook bij mensen die voortdurend anderen willen helpen en beschermen. Anna past nog op kleinkinderen, helpt buren en staat familieleden bij met raad en daad.

‘…in alle onschuld…’

Ik zie Anna terug als ze aan beide ogen is geopereerd. Ze voelt zich heel goed, haar evenwicht is sterk verbeterd. Om naar mij toe te komen heeft ze zich wel de luxe gepermitteerd om een taxi te nemen, maar ze rijdt weer met de auto en stapt weer op de fiets. Ze heeft nog wel een klacht over haar evenwicht, zegt ze me. Voor mijn geestesoog zie ik haar thuis in de huiskamer rondschuifelen, heeft ze dan toch een rollator nodig?
Niets is minder waar: ze kan het van zichzelf niet uitstaan dat ze de Kraanvogel niet meer kan doen; een bepaalde yogapositie waarbij ze op haar handen moet staan, met haar benen van de grond. Dat heeft ze haar hele leven gekund. Ze kijkt me in alle onschuld verwachtingsvol aan. Tja, de Kraanvogel moet ze misschien laten vliegen. Maar….. de Strandvogel zit nog in haar systeem; ik zie haar even later vanuit mijn raam het centrum verlaten. Ze beent in snelle pas voor de taxichauffeur uit, hij houdt haar amper bij.

Meer informatie:
www.krokuscreatie.nl
www.homeopathie-utrecht.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter