Homeopathie en de overgang

11 Apr, 2013

Door: Mirjam van Zweeden en Alex Leupen

De overgang van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid voltrekt zich voor het grote merendeel van de westerse vrouwen niet zonder strubbelingen. De menopauze, die ontstaat doordat er als gevolg van een daling in de productie van oestrogeen een einde komt aan de menstruatiecyclus, is een periode van hormonale veranderingen. Veel vrouwen die in de overgang komen, hebben last van lichamelijke en/of psychische klachten. Ook wanneer ze nog menstrueren, denk aan een onregelmatige cyclus, veel vloeien en/of erg pijnlijke menstruaties. Als de ongesteldheid eenmaal wegblijft: opvliegers, stemmingswisselingen, depressiviteit, moeheid en onbegrepen gewrichtsklachten (vaak van de polsen, handen en vingers). Daarnaast is ook op het mentale, emotionele en spirituele vlak vaak het één en ander in beweging.

Veranderingen in werk en privé-situaties vragen van vrouwen in deze levensfase zich opnieuw te verhouden tot hun rollen als moeder, partner, werkende vrouw,
vriendin. Waarden als ambitie, gezinsgeluk, persoonlijke ontwikkeling, financiële zekerheid, creativiteit en avontuur kunnen onderling in belangrijkheid verschuiven of zich opnieuw aandienen in het leven. De veranderingen die tijdens de overgang plaatsvinden, vragen van vrouwen dat zij keuzes maken om op eigen wijze betekenis te geven aan hun leven. Hierdoor kunnen vrouwen de ervaringen die zij hebben opgedaan, gebruiken om in hun kracht te gaan staan en hun enthousiasme en talenten in te zetten voor wat voor hen telt. Dat geeft energie en voldoening, vooral als zij ook leren mee te bewegen met wat hun lichaam aangeeft, als zij niet over klachten en beperkingen heenstappen maar luisterend hun eigen ritme volgen.

Meer informatie: www.krokuscreatie.nl www.homeopathie-utrecht.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 31 in het VNGK 3/13. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter