Ruta bij sportblessures

19 Aug, 2013

Door: Alex Leupen

Ruta graveolens is een belangrijk homeopathisch geneesmiddel bij sportblessures en kneuzingen van het botvlies, denk bijvoorbeeld aan een hockeyer die een bal tegen zijn scheenbeen krijgt. Homeopathie stimuleert het zelfgenezend vermogen, het genezingsproces wordt versneld.

Ruta is gepotentieerd uit een plant met de naam wijnruit. De plant behoort tot de familie der Rutaceae, net als de sinaasappel, citroen, grapefruit etc. Ruit of wijnruit is een bitter kruid dat zeer goed in de moestuin past. De blauwachtig groene plant woekert lekker door, dus je moet er af en toe van knippen om het klein te houden. De ruitstruik kan makkelijk anderhalve meter hoog worden. In het voorjaar kun je het snoeien tot op het hout waarna hij weer volop nieuwe uitlopers krijgt. Het is een zeer gezond, bitter smakend kruid.

Het motto van de Ruta-patiënt is: Niet zeuren, gewoon doorgaan. Ze zijn optimistisch en positief ingesteld, ze kunnen zich echter voorbijlopen in het beoefenen van een sport maar ook in de mantelzorg. Ze zorgen niet goed genoeg voor zichzelf en nemen te weinig rust, ze ‘pezen maar door’. Het zijn echt no-nonsense mensen. Op een gegeven moment zegt het lichaam ‘stop’ door het creëren van een pees- of botvliesontsteking. Ruta als homeopathisch middel helpt dan weer te genezen.

 Enkele voorbeelden uit de praktijk

Mevr. X. is 23 jaar oud en staat als keepster in het doel bij hockey, een grote vrouw met grote handen. Ze komt robuust over. Ze heeft drie maanden geleden een hockeybal hard tegen haar voetwreef gekregen, sedertdien is haar voetwreef rood, verdikt en erg pijnlijk. Het lijkt op een ontsteking van het botvlies en de pezen. Ze neemt twee korrels Ruta 200K in, na drie dagen zijn de klachten geheel verdwenen.

‘…ze ‘pezen maar door’.’

Dhr. L. is 44 jaar oud en heeft sedert enkele weken een erg pijnlijke ontsteking van de peesaanhechting van de quadriceps onder de linkerknie. Hij kan met moeite traplopen en uit de stoel overeind komen. Hij jogt elke ochtend voordat hij gaat werken, maar dit heeft hij maar tijdelijk gestopt. Hij is overbelast door de mantelzorg voor zijn zieke vrouw. Na twee korrels Ruta 200K zijn de klachten binnen een dag verdwenen.

Een jongen van 14 jaar heeft bij iedere hockeywedstrijd hevige pijn in zijn lies. Hij wordt beperkt in snelheid en in wendbaarheid.

‘Zijn vader, die arts is, heeft al van alles
met hem geprobeerd …’

Zijn vader, die arts is, heeft al van alles met hem geprobeerd en bij een MRI-scan was er bij de aanhechting aan het bot wat irritatie te zien. Fysiotherapeutische behandeling daarvoor leverde niet veel op. Deze jongen had veel pijn, maar toch bleef hij maar doorgaan (mede gestimuleerd door zijn misschien iets te enthousiaste vader). Ik schreef hem Ruta D12 eenmaal daags twee korrels voor en na twee weken had hij geen enkele pijn meer, ook niet bij het hockeyen.

Meer informatie:
www.homeopathie-utrecht.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter