Voeding: meer dan eten

17 Jun, 2013

Door: Alex Leupen en Mirjam van Zweeden

Casus Alex: Mevr. S. is 55 jaar oud, ze komt op mijn spreekuur in verband met eczeem, depressiviteit en voedselintoleranties. Ze zit bleek en terneergeslagen naast haar man die er stralend en blozend uitziet.

‘Ze is minutieus bezig met alle mogelijke voeding te testen …’

Ze kijkt mij gekweld aan. Ze is al jarenlang zelf bezig met het testen van voedingsmiddelen met behulp van de O-ringtest, een kinesiologische test die ze samen met haar man uitvoert. De test heeft ze geleerd in een zelfhulpcursus. Ze is minutieus bezig met alle mogelijke voeding te testen, ook in de winkel test ze eerst het voedingsmiddel voor ze het koopt. De lijst met intoleranties is talrijk. Daarnaast leest ze alles over voeding en vitamines, ze weet hierover meer dan menig dokter. In de loop van de jaren volg ik haar pogingen om haar lichaam klachtenvrij te krijgen. Na elk homeopathisch middel voelt ze zich duidelijk beter om daarna weer terug te vallen. Ik krijg het gevoel dat deze vrouw zo krampachtig bezig is gezond te worden dat ze vergeet van het leven te genieten.

Mirjam
Als je lichaam allergisch of overgevoelig (intolerantie) reageert op bepaalde voedingsmiddelen, lijkt het mij zinvol hiermee rekening te houden. De allergische reacties kunnen irriteren, je lichaam uit balans brengen en soms zijn ze zelfs gevaarlijk voor je hele systeem.

‘Ik krijg het gevoel dat deze vrouw zo
krampachtig bezig is gezond te worden …’

Maar deze mevrouw is zo bezig met het zoeken naar het juiste voedsel dat het een doel op zich lijkt te worden. Ze probeert alle kwalijke invloeden van voeding te voorkomen door heel selectief te eten en te drinken. Het lijkt alsof ze haar lichaam onder controle wil houden, of ze door de juiste voeding wil zorgen dat het niet afwijkend zal reageren, ze niets ‘op zal lopen’. Voeding lijkt in haar geval te staan voor ‘het slechte wat je kan overkomen’. Haar krampachtige manier van doen wijst op een grote angst hiervoor. Haar angst is haar leidraad geworden en angst met een daaruit voortvloeiend krampachtig gedragspatroon maakt niet gelukkig. Eigenlijk geen wonder dat ze zich depressief voelt en jeuk houdt, al weet je nooit wat de kip of het ei is. Voelt ze zich ongelukkig en houdt ze dat in stand of heeft ze veel last van voedingsallergenen en maakt de overprikkeling haar ongelukkig?

Als je het holistisch bekijkt, staat voeding voor meer dan eten en drinken.

‘Met de intentie je gelukkig en vrij te voelen, kan je in je dagelijks
leven keuzes maken voor zaken die je lichaam en geest voeden.’

Uit onderzoek in the Blue Zones, gebieden over de hele wereld waar mensen significant ouder worden dan elders, blijkt dat een aantal factoren hiertoe bijdragen vitaal oud te worden: sterke sociale netwerken, met mate eten en zorgen voor dagelijkse beweging op een natuurlijke manier. Ook positieve intenties waarmee je de dag begint, doen hun werk om je vitaliteit en gevoel van welzijn te bevorderen. Met de intentie je gelukkig en vrij te voelen, kan je in je dagelijks leven keuzes maken voor zaken die je lichaam en geest voeden. Voeding is meer dan eten.

Meer inforamtie:
www.krokuscreatie.nl
www.homeopathie-utrecht.nl

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter