Niet te verteren…

02 Apr, 2012

Door: Alex Leupen en Mirjam van Zweeden

Te pijnlijk, te confronterend, te moeilijk, te zwaar. Dat zeggen we over emoties die als een brok in je keel blijven steken. Ze zijn niet te verteren. Het is er (nog) niet de tijd voor. Soms besef je zelf niet dat je nog rondloopt met onverteerde emoties, onverwerkte pijn. Je gaat naar een therapeut of arts met kleinere of grote klachten en in het consult wordt dan soms duidelijk dat er een emotioneel dieperliggend thema meespeelt.

Onverwerkte emoties kunnen op allerlei manieren in het lichaam hun weerslag vinden. Spanningen kunnen bijvoorbeeld voelbaar zijn als pijn in de nek, rug of kuiten, of je kunt migraine krijgen. Er is echter een grote groep mensen die letterlijk last krijgt met ‘verteren’. Ze hebben chronische buikklachten en een ontregelde spijsvertering, denk aan het prikkelbaredarmsyndroom en aan chronische darmontstekingen als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn.

Alex gaat in op het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), voorheen spastisch colon genoemd. Het is een diagnose bij uitsluiting: voor de klachten kunnen geen andere afwijkingen een verklaring zijn. Omdat de symptomen van PDS erg lijken op die van andere darmaandoeningen kan het soms lang duren voordat de diagnose gesteld wordt. Aan de andere kant komt PDS zo vaak voor dat men al heel snel een vermoeden zal hebben.

Het complete artikel leest u vanaf pagina 10 in VNGK 3/12. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter