Stress, homeopathie en coaching

05 Aug, 2014

Door: Mirjam van Zweeden en Alex Leupen

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam en de geest wordt opgeroepen door externe prikkels. Vaak ervaren mensen bij stress fysiologische reacties zoals hartkloppingen, transpireren, prikkelbare darmen, etc. Dit zijn reacties vanuit het autonome zenuwstelsel. Het lichaam heeft bij stress de neiging om in de flexiestand te gaan, alle flexoren in het lichaam worden extra aangespannen, het is alsof het lichaam in de vechtmodus gaat, denk aan het ballen van de vuisten. Vaak wordt stress ook veroorzaakt doordat mensen te lang blijven vasthouden aan bepaalde gedachten en ideeën. Hierbij is het alsof de geest in de flexiestand gaat: te verkrampt, vasthoudend, forcerend. De kunst is om los te laten. Maar dit is moeilijker naarmate men meer gestresst raakt.

Mirjam begint: In de tijd dat ik doorlopend trainingen gaf aan groepen uit bedrijven was omgaan met stress vaak een onderdeel. Op een gegeven moment stond ik in het kader van de training ‘managementvaardigheden voor de secretaresse’ voor een groep directiesecretaresses. Toen ik hen vroeg in welke mate zij last hadden van stress kreeg ik te horen dat zij dat geen stress hadden. Zij waren immers aangenomen op hun stressbestendigheid! Tja, daar had ik niet direct van terug. Stress bleek voor hen een taboe te zijn, als je bekende dat je daar last van had erkende je meteen je eigen incompetentie voor je functie. Ik heb toen de begrippen positieve en negatieve taakspanning toegelicht. Elke uitdagende taak brengt een bepaalde mate van spanning mee, die stimuleert om te presteren zolang deze gevoelens niet omslaan in angst om te falen, in negatieve taakspanning. Of iemand nu een functie als directiesecretaresse heeft, president van Amerika is of een moeder met een ziek kind, iedereen zal ergens op de lijn van positieve naar negatieve taakspanning een omslag ervaren. In de training hebben we met de groep gekeken naar individuele stressverhogende factoren en hoe je daarmee effectief om kan gaan.

Meer informatie: www.krokuscreatie.nl en www.homeopathie-utrecht.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 33 in het VNGK 5/14. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter