Kan dansen helpen om bevallingspijn te verminderen?

08 May, 2024

Kan het helpen om in het eerste stadium van een bevalling te dansen om zo de pijn van de weeën te verminderen? Die vraag is in deze gerandomiseerde gecontroleerde studie onderzocht. Er is overigens niet alleen gekeken naar het effect van dansen op pijn, maar ook op angst, de duur van de bevalling en de tevredenheid van de moeder over de bevalling.

Aan de studie deden 128 vrouwen mee. Zij werden willekeurig toegewezen aan een controlegroep (n = 64) of experimentele groep (n = 64). Na opname in het ziekenhuis deden de vrouwen in de experimentele groep bij een ontsluiting tussen de 3 en 8 cm mee aan een dans van 15 minuten per uur. De dans omvatte bewegingen van het heiligbeen en de taille, die bovendien gemasseerd werden door een partner met behulp van een massagehandschoen. De dans werd ondersteund door zelfgekozen muziek.

Er werd gemeten aan de hand van de Visuele Analog Scale (VAS), de State Anxiety Scale (SAS), en de Schaal voor het Meten van Maternale Tevredenheid (SMMS). De metingen vonden plaats voor de dansinterventie en bij 3, 5 tot 6, en 7 tot 8 cm ontsluiting. Bij de controlegroep werd op vergelijkbare momenten gemeten.

Uit de studie bleek dat de gemiddelde VAS-scores bij de interventiegroep op elk meetmoment significant lager waren. Daarnaast was de SMMS significant hoger. Er waren tussen beide onderzoeksgroepen geen significante verschillen voor de SAS-scores of bevallingstijd. De onderzoekers concluderen dat dans effectief is voor het verminderen van de bevallingspijn en het verhogen van de tevredenheid van de moeder over de bevalling, maar dat dit niet gold voor de duur van de bevalling en angstige gevoelens.

Bronvermelding:
Dilek Kalog˘lu Binici, & et al. (2024, 4 april). The Effect of Labor Dance in the First Stage of Labor on Labor Pain, Anxiety, Duration of Labor, and Maternal Satisfaction with Labor: A Randomized Controlled Study. Journal of Integrative and Complementary Medicine, Vol. 30, No. 4.