Bang in het donker

13 december 2011

Door: Marga van Erp

Sommige kinderen zijn bang in het donker. Marieke is zo’n kind. Overdag is er niets van haar angst te merken en is ze vrolijk en blij. Maar als het donker wordt en ze alleen is, dan komt het. Waar ze bang voor is, weet ze niet, maar ze durft niet in slaap te vallen. Gelukkig bleek een combinatie van visualisatie en voetreflexmassage haar het vertrouwen te geven waardoor ze de slaap weer kon vatten.

Marieke is zes jaar. De laatste tijd wordt ze steeds banger en slaapt ze nauwelijks. De angst is een halfjaar geleden ‘zomaar ineens’ gekomen. Uit de anamnese bleek wel dat haar oma een paar maanden daarvoor was overleden. Marieke en oma hadden een goede band, en natuurlijk mist ze oma, maar haar moeder heeft niet het idee dat haar angst en slaapproblemen te maken hebben met het gemis van oma. Ik begin met een ontspanningsmassage als ze voor de behandeling bij me komt. Haar moeder zit in de wachtkamer. De massage op de voeten geeft Marieke de tijd om een beetje
vertrouwd te raken met mij, en te wennen aan een massage op de voeten. Terwijl ik bezig ben, vraag ik haar om zich voor te stellen dat ze naar bed gaat. Ik vraag haar precies te vertellen wat er dan gebeurt.

Lees dit gehele artikel op pagina 59 van het VNGK 1/12