Bewust bewegen op een natuurlijke manier

25 Jun, 2018

Door: Karin de Jonge

Bij het horen van de term ‘ismakogie’ is mijn eerste associatie die van een oosterse bewegingsleer. Maar één blik op de website van de Nederlandse Anne Seidel Ismakogie Vereniging leert me dat ik er behoorlijk naast zit. Deze houding- en bewegingsleer is van westerse origine, en komt uit Wenen. Jeanne Albers is al jaren een gedreven ismakogie-beoefenaar. Ze geeft les in ismakogie, zowel individueel als in groepen en is tevens als vakdocent verbonden aan de Opleiding Ismakogiedocent. Vol enthousiasme vertelt ze over deze methode en de ruime ervaring die ze er inmiddels mee heeft opgedaan.

Jeanne herkent de verwarring over de naam. De naam ismakogie is een samenvoeging van de beginletters van een aantal Duitse woorden die deze bewegingsleer omschrijven: Ideale Schwingungsrhythmik Muskeln Alltagsleben Körpereigenen Ordnungsgesetzen. Zoals de naam al aangeeft, gaat het er bij deze bewegingsleer om, alle spieren en gewrichten weer op de juiste wijze te leren gebruiken, op een manier zoals de natuur het bedoeld heeft. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de wisselwerking tussen de strek- en buigfuncties van de spieren.

Ismakogie is in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw ontwikkeld door professor Anne Seidel, in die tijd werkzaam als schoonheidsspecialiste. Tijdens haar behandelingen zag ze bij haar cliënten hoe de verschillende spieren in het lichaam samenwerken. Zo merkte ze dat alle spieren geactiveerd werden als iemand, liggend op de behandelstoel, de hielen wegstrekte. Ze zag ook dat dit effect had op de gezichtsspieren, en daarmee op rimpels in het gezicht. Dit fascineerde haar zo dat ze zich verder ging verdiepen in deze materie. Ze volgde studies in anatomie en fysiologie aan de universiteiten van Wenen en Innsbruck en ontwikkelde zo stap voor stap haar bewegingsleer.

Meer informatie: www.ismakogie.jeannealbers.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 26 in VNIG 4/18. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

heeft sinds 2007 een praktijk voor holistische massagetherapie. Zij begeleidt mensen op het gebied van lichaamsbewustwording, met name bij stress- en burn-out klachten. Daarbij put ze uit diverse bronnen, zoals de vierjarige hbo-opleiding Holos, werkervaring in het welzijnswerk en training in diverse body-mindtechnieken.

Laat een reactie achter