Hartcoherentie, leren omgaan met stress en emoties

09 Oct, 2012

Door: Els Smits

‘Veerkracht en flexibiliteit! Met biofeedbacksoftware, waarbij via een oorsensor je hartritme op een computerscherm in beeld wordt gebracht, leer je jouw hartritme harmonisch te beïnvloeden. Het hartritme heeft diepgaande invloed op onze breinfuncties. Een coherent, harmonisch ritme helpt prestaties verbeteren en geeft zelfregie terug over gezondheid en gedrag. Het biedt een ‘resetknop om na fysieke of emotionele tegenslagen flexibel terug te veren’, zo valt te lezen op de website van hartcoherentietrainer Wim Gijzen. Hij beoefent zijn vak met hart en ziel, zoveel is wel duidelijk na een geanimeerd gesprek met deze bevlogen man.

Gedurende 29 jaar werkte Wim Gijzen als fysiotherapeut in een ziekenhuis. Wat hem steeds weer intrigeerde was waarom mensen klachten krijgen en wat het herstel belemmert. ´Ik zocht naar manieren om mijn handelingen effectiever te maken, vanuit het besef dat stress, emoties en psychosomatiek hele belangrijke factoren zijn in het ontstaan van klachten. In 2005 las ik een artikel over hoe emoties zichtbaar zijn in het ritme van het hart. Zo ben ik met hartcoherentie in aanraking gekomen. In 2006 volgde ik de allereerste trainingen over het onderwerp in Nederland. Sindsdien heeft dat me gegrepen en ben ik me bewust van het belang van zelfregulatie. Sinds 1991 is daar in Amerika door het onafhankelijke researchinstituut HeartMath veel onderzoek naar gedaan.´ Inmiddels, na zes jaar als hartcoherentietrainer gewerkt te hebben, is hij alleen maar gesterkt in het gevoel dat dit echt iets wezenlijks is dat hout snijdt. Niet meer de focus richten op het oplossen van het probleem voor mensen, maar hen juist leren hoe ze het zelf kunnen doen.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 48 in het VNGK 6/12. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

studeerde Voeding aan de Landbouw Universiteit Wageningen en massagetherapie aan de Holos Academie. Met het werk voor Arcturus (VNIG, OrthoFyto) wil ze een bijdrage leveren aan een groeiend draagvlak voor de natuurlijke en integrale zorg.

Laat een reactie achter