De helende werking van een buikmassage

21 Dec, 2016

Door: Els Smits

De buik is een uniek gebied. Hij heeft met het enterische zenuwstelsel een eigen brein, je vindt er de dwarsgestreepte buikspieren, maar ook de gladde spieren van het spijsverteringskanaal, het is een bron van chemie met de spijsvertering en de ongeveer 300 functies van de lever en last but not least de fascie die alles met elkaar verbindt. Tijdens massagebehandelingen is het buikgebied vaak nogal een ondergeschoven kindje. En dat terwijl het zo’n vitaal gebied voor heling is. Brian Utting weet daar alles van en gaf in maart dit jaar een introductieworkshop buikmassage bij de Akademie voor Massage en Beweging. Een twintigtal deelnemers ontmoetten een zeer kundige masseur en docent en maakten kennis met eigen en andermans buik.

Brian Utting, oprichter van de Pacific Northwest School of Massage, geeft al jarenlang massagetrainingen. Hij verdiende er in 2009 de Robert N. Calvert Award for Lifetime Achievement van de American Massage Therapy Association mee en in 2014 werd hij ingewijd in de Massage Therapy Hall of Fame. Dat dat terecht is, weet je direct als je hem ontmoet. Brian Utting is niet alleen iemand met gedegen kennis, maar bovenal een inspirerende, warme persoon, vol humor en liefde voor het vak. Voordat hij met de buikmassagetechnieken aan de slag gaat, bespreekt hij eerst in detail de anatomie en fysiologie van het spijsverteringsstelsel van boven naar beneden, gevolgd door een laag-voor-laag presentatie van de structuren in de buik die je van buiten naar binnen tegenkomt. Want je moet weten wat je onder je handen hebt als je gaat masseren en op welke diepte je moet werken om een bepaalde structuur effectief te kunnen behandelen.

Meer informatie: www.akademie.nl en www.pnwschool.com Lees het gehele artikel vanaf pagina 26 in het VNGK 6/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.