Jessie Kuipers over de Tragermethode: ‘Alles in mij werd verenigd!

14 juni 2011

Door: Ria Teeuw

“Kun je me nadoen?” vraagt Jessie Kuipers aan haar cliënt. Tegelijkertijd tilt ze haar arm omhoog en laat deze vervolgens vallen. De cliënte doet haar na. “Ervaar je lichaamsgewicht”, vervolgt Jessie, “want als je dat ervaart dan ontspannen je spieren en is het gemakkelijker om de eenheid met je lichaam te voelen… Hoe doe je dit nu zonder dat het je kracht kost? Stel dat je een draadje hebt aan je vinger en die trekt je hand omhoog. Hoe voelt dat voor je…? Zie je dat de beweging nu veel gracieuzer is? Het ziet er helemaal anders uit.”

Jessie is Tragerpractitioner en Mentasticsteacher. Omdat de cliënte met schouderklachten is gekomen, is Jessie gestart met het onderdeel Mentastics. Het bestaat uit eenvoudige bewegingen die iemand leren zich vrijer en lichter te gaan bewegen. “Het is ‘mental gymnastics’”, legt Jessie uit, “dat betekent dat je je intentie gebruikt, dus dat je je geest signalen laat sturen zodat je houding en patronen in het lichaam gaan veranderen. Want pijn voel je wel in je lijf, maar wordt geconstateerd in je geest. Vandaaruit kun je dus ook andere informatie sturen.”

Zachte aanrakingen
Na de Mentastics, dat doorgaans slechts enkele minuten in beslag neemt waarna de cliënte waardevolle tips krijgt aangereikt om er thuis zelf verder mee aan de slag te gaan, volgt de Trager Approach. Daarbij gaat de cliënt op de tafel liggen en ondergaat zeer prettige ritmische bewegingen en zachte aanrakingen. Kleding mag aanblijven, hoewel de behandeling net zo goed op de blote huid kan gebeuren. Jessie noemt het met opzet geen masseren: “Ik zeg liever aanraken en beweging toevoegen. Beweging ontstaat, je raakt aan, je luistert naar het systeem van een ander en daarin gebeurt het. Soms kan het voor de cliënt prettig zijn om iets aan te houden, al is het maar een T-shirt.”

Het complete artikel leest u vanaf pagina 50 in VNGK 4/11.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.