MS centraal

21 Dec, 2016

Door: Geeske Lanting

De Internationale Week van de Reflexologie is bedoeld om extra aandacht voor deze vorm van therapie te genereren en heeft per land een centraal thema. Dit jaar koos de Vereniging voor Reflexzonetherapeuten (VNRT) voor multiple sclerose (MS) en pakte het groots aan. Dankzij de samenwerking met diverse werkgroepen van MS Nederland werden overal in het land lezingen gehouden en konden mensen een ontspannende behandeling ondergaan. Op het moment van schrijven is het nog in volle gang, maar voorzichtig kunnen we spreken van een positief resultaat voor de vereniging, de therapeut en de cliënt. Het opzetten van een gedegen onderzoek ligt als uitdaging in de toekomst. Het organisatiemodel heeft de eerste proef doorstaan.

Sinds 2002 wordt ieder jaar wereldwijd de week van de reflexologie gehouden in de laatste week van september. De International Council of Reflexology is de initiatiefnemer van dit evenement en hoopt hiermee te bereiken dat reflexzonetherapeuten overal ter wereld hun krachten bundelen en hun vak voor het voetlicht brengen. Het uiteindelijke doel is dat deze beroepsgroep een belangrijke bijdrage levert aan het creëren van een gezondere wereld. Het staat ieder land vrij zijn eigen thema te kiezen en voor de VNRT viel de keuze dit jaar op MS.

Meer informatie: www.vnrt.nl en www.msvereniging.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 55 in het VNGK 6/16. Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50 Bronvermelding: 1. Siev-Ner I, Gamus D, Lerner-Geva L, and Achiron A. Reflexology treatment relieves symptoms of multiple sclerosis: a randomised controlled study. Multiple Sclerosis 2003; 9: 356i 361 2. Hughes CM, Smyth S and Lowe-Strong AS. Reflexology for the treatment of pain in people with multiple sclerosis: a double-blind randomised sham-controlled clinical trial. Mult Scler 2009; 15: 1329-1338