Zelf aan de slag met het bindweefsel

24 Jun, 2019

Door Toine de Graaf

Bindweefsel zit werkelijk overal in het lichaam. Maar je hoort er doorgaans weinig over. Als je praat met manueel- en oefentherapeut Sue Hitzmann is dat heel anders. Zij ontwikkelde de MELT-methode, een vorm van zelfbehandeling waarin het bindweefsel centraal staat. ‘Tien minuten oefenen per dag kan al een grote mate van ontspanning teweegbrengen en chronische pijn verlichten’, stelt de Amerikaanse. Haar boek over MELT is inmiddels in tien talen beschikbaar, waaronder het Nederlands. De methode is ook interessant voor therapeuten, benadrukt Hitzmann.

Het is niet zo dat de medische wereld bindweefsel onderschat. ‘Onderschatten is niet het juiste woord’, zegt Sue Hitzmann. ‘Er wordt gewoon niet naar gekeken. Geen enkel materiaal is zó overvloedig aanwezig in het lichaam als bindweefsel. Maar bij het ontleden van een lichaam leren we het te verwijderen, om zo de ‘echte’ dingen te kunnen zien: spieren, botten, zenuwen, organen. Een fysiotherapeut kijkt naar spieren en gewrichten, een cardioloog kijkt naar hart en bloedvaten, een leverspecialist naar de lever, enzovoort. Voor bindweefsel bestaat geen pil of chirurgie. Dus is er voor wetenschappers geen reden om het te bestuderen, want er is niemand die er geld insteekt.
Het grote publiek kent het bindweefsel evenmin, omdat niemand erover praat. Het is lang gezien als een soort verpakkingsmateriaal. Maar door nieuwe technologie beginnen we te beseffen dat het bindweefsel het primaire systeem is voor de stabiliteit van de architectuur van ons lichaam. Het helpt alle andere systemen om efficiënt te functioneren.’

Een van die systemen is het zenuwstelsel. ‘Het bindweefsel is inherent verbonden met het autonome zenuwstelsel. Samen reguleren ze je houding en de stand van je gewrichten. Nieuw onderzoek heeft de ontbrekende schakel voor een pijnvrij leven onthuld: een gebalanceerd zenuwstelsel en gezond bindweefsel. Want wat veroorzaakt pijn? Instabiliteit. Als iets niet stabiel is, voel je gewrichtspijn, je voelt dat je spieren gespannen zijn.’

Meer informatie: www.meltmethod.com

Lees het gehele artikel vanaf pagina 42 in het VNIG 4/19.

Wilt u het hele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Bronvermelding:
Sue Hitzmann. De MELT methode. Uitgeverij Samsara, 2018. ISBN 978 94 9141 186 1

is sinds 1989 gespecialiseerd in (complementaire) gezondheidszorg. Na dienstverbanden bij een verpleegkundig vakblad en een dagblad, koos hij in 1996 voor een freelance bestaan. Hij leverde artikelen aan zo'n zestig titels (kranten en tijdschriften). In 2016 verscheen van hem het boek 'De kracht van de alternatieven'.

Laat een reactie achter