De ontsteking

14 april 2014

Door: Els Smits

De typerende kenmerken van een ontsteking herinner je je vast nog wel van je medische scholing: roodheid, warmte, pijn, zwelling en functieverlies. Misschien wel zo makkelijk te onthouden omdat iedereen het aan eigen lijve heeft ervaren en dus herkent. Dat er ook sprake kan zijn van ontstekingsverschijnselen zonder herkenbare aanwezigheid van de genoemde kenmerken, is iets wat pas sinds kort steeds duidelijker wordt. Toch ligt deze zogenaamde lage-graad-ontsteking ten grondslag aan veel, zo niet alle chronische ziektes die onze tijd kenmerkt.

Een ontsteking is een reactie van het lichaam op weefselbeschadiging. Hoewel de termen ontsteking en infectie vaak door elkaar worden gebruikt, is dat niet helemaal juist. Een infectie is een ontsteking die veroorzaakt wordt door micro-organismen. Maar niet alleen infecties, ook allergische reacties, brandwonden, schaafwonden, blauwe plekken, kneuzingen, botbreuken en hart- of herseninfarcten zijn weefselbeschadigingen die gepaard gaan met een ontstekingsproces.

Een ontsteking is een normale fysiologische reactie van het afweersysteem, bedoeld om beschadigd weefsel op te ruimen en het herstelproces op gang te brengen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 18 in het VNGK 3/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
Medische basiskennis. Frans Verstappen, 2009
So depression is an inflammatory disease, but where does the inflammation come from? Michael Berk, et.al. BMC Med. 2013; 11: 200.
De zin van ziek zijn. Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke, 2003