Bloed en bloedvaten

22 oktober 2013

Door: Els Smits

Bloed, we komen er vrijwel dagelijks op de een of andere manier mee in aanraking. Denk aan het wondje als je je snijdt of de blauwe plek als je je stoot. Het is het transportsysteem van het menselijk lichaam, dat met ongekende precisie elke lichaamscel weet te bereiken en daar garant staat voor een efficiënte bevoorrading en vuilophaal. Laten we het geheugen weer eens wat opfrissen met wat er bekend is over het bloed en de bloedvaten.

Het menselijk lichaam bevat vier tot zes liter bloed, goed beschouwd niet eens zo een heel groot deel van het lichaamsgewicht. Ondanks dat is er in het lichaam bijna geen plekje te bekennen waar geen bloed stroomt. Het circulatiestelsel bereikt iedere lichaamscel. Dat moet ook wel, want een belangrijke functie ervan is transport van zuurstof, voedingsstoffen, afvalstoffen en hormonen. En die moet elke individuele cel kunnen ontvangen of afstaan. Daarnaast heeft het bloed een aantal andere functies, zoals de verdediging tegen ziekteverwekkers, de stolling en de regulatie van de lichaamstemperatuur.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 18 in het VNGK 6/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
Anatomie en fysiologie van de mens. Zeventiende druk. Kwalificatieniveau 5. L.L. Kirchmann.
In vivo imaging of haematopoietic cells emerging from the mouse aortic endothelium. Boisset JC, van Cappellen W, Andrieu-Soler C, Galjart N, Dzierzak E, Robin C. Nature, 2010 Mar 4;464(7285):116-20.
Is sunlight good for our heart? Feelisch M, Kolb-Bachofen V, Liu D, Lundberg JO, Revelo LP, Suschek CV, Weller RB. European Heart Journal, May 2010