Medische kennis: DPP-IV

14 april 2014

Door: Elly Korzelius

Coeliakie of glutenintolerantie is een dunnedarmaandoening die het gevolg is van een intolerantie voor gliadine en glutenine, bestanddelen van het eiwit gluten. Gluten komt voor in sommige graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. In een gezonde darm zorgen grote hoeveelheden darmvlokken voor een goede opname van voedingsstoffen. De gliadine in de gluten beschadigt het slijmvlies van de dunne darm, met als gevolg een degeneratie van de darmvlokken en een verminderde opname van voedingsstoffen. Therapie bestond altijd uit een levenslang glutenvrij dieet, maar nu blijkt dat inname van het DDP-IV enzym hier ook een belangrijke rol in kan spelen.

Hoe komt het dat er steeds meer mensen overgevoelig zijn voor gluten of tarweproducten? Coeliakie komt veel vaker voor dan een generatie geleden. Maar niet alleen glutenintolerantie, ook obesitas en diabetes rijzen de pan uit. De stijging van deze aandoeningen valt samen met de enorme hoeveelheid tarwe in onze voeding. Wanneer men de etiketten leest van de dagelijkse producten dan wordt duidelijk hoeveel voedingswaren tarwe- en/of maïszetmeel bevatten.

Meer informatie: www.vitakruid.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 44 in het VNGK 3/14.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Dohan, F.C., Coeliac disease and schizophrenia, British Medical Journal, 7 July 1973, pp.51-52
2. Dohan,F.C., Hypothesis: Genes and neuroactive peptides from food as cause of schizophrenia, In: Costa, E. en Trabucchi,M., red., Advances in Biochemical Psychopharmacology, Raven Press, New York, 1980, 22, pp.535-548
3. Kraft, B.D., West, E.C., Schizophrenia, gluten, and low-carbohydrate, ketogenic diets: a case report and review of literature, Nutrition & Metabolism, 2009, 6, p.10
4. Cermak, S.A., Curtin, C., Bandini, L.G., Food selectivity and sensory sensitivity in children with autism spectrum disorders, Journal of the American Dietetic Association, February 2010, 110(2), pp 238-246
5. Knivsberg, A.M., Reichelt, K.L., Hoien, T., Nodland, M., A randomized, controlled study of dietary intervention in autistic syndromes, Nutritional Neuroscience, 2002, 5, pp. 251-261
6. Millward, C., Ferriter, M, Calver, S., et al., Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder, Cochrane Database of Systematic Review, 16 April 2008, (2), CD003498
7. Whiteley, P., Haracopos, D., Knvisberg, A.M. et al., The Scan Brit randomized, controlled, single-blind study of a gluten- and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorder, Nutritional Neuroscience, 13 April 2010, (2), pp 87-100