Miek Jong over 'haar' NAFKAM

21 Feb, 2022

Door Toine de Graaf

In april 2020 werd Miek Jong directeur van Norway’s National Research Centre in Complementary and Alternative Medicine (NAFKAM) in Tromsø. Ze werd tevens benoemd tot hoogleraar Gezondheidszorgonderzoek met een specialisatie in complementaire en alternatieve geneeswijzen (CAM) aan de Arctic University of Norway. NAFKAM is één van de weinige instituten in de wereld die met overheidssubsidie onderzoek doen naar CAM. Hoe kwam een Nederlandse vrouw aan het roer te staan van dit Noorse instituut? Wat streeft NAFKAM precies na? En welke concrete bijdrage levert Miek Jong hieraan?

De wonderlijke levensloop van Miek heeft wel iets van een sprookje. Al is het de vraag of een sprookjesschrijver het bij elkaar had kunnen verzinnen. Zelf kan ze het soms ook amper bevatten. ‘Ik zit hier aan het eind van de wereld’, vertelt ze. ‘In het hoge noorden is de natuur prachtig. Ik ben omgeven door fjorden. Als ik naar de universiteit ga, rijd ik met mijn jeep door heel veel sneeuw. Dan denk ik wel eens: hoe ben ik hier terechtgekomen?’ Het begon allemaal in 2010, met een bijzondere ontmoeting. ‘Ik bezocht het Europese congres over Integrative Medicine in Tromsø, georganiseerd door NAFKAM. Daar waren we met een team uit Nederland. Op dat congres ontmoette ik een Zweedse onderzoeker, Mats Jong. Wij werden verliefd en zijn inmiddels getrouwd. Daarom ben ik vier jaar geleden geëmigreerd naar Zweden.’

Miek Jong werd in 2018 ‘senior lecturer/assistant professor’ Gezondheidswetenschappen aan de Mid-Sweden Universiteit in Sundsvall. In datzelfde jaar maakte ze tijdens een congres in Stockholm nader kennis met onderzoekers van het Noorse NAFKAM. ‘Ik presenteerde daar een studie over complementaire zorg ter ondersteuning van kinderen met kanker. De onderzoekers van NAFKAM vertelden dat ze soortgelijk onderzoek wilden gaan doen. Ze vroegen me of ik voor 10 procent bij hen wilde komen werken, om deel te nemen aan dat project. Ik dacht: prima. In 2019 ben ik daar begonnen. Ik moest mijn CV indienen om die aanstelling te krijgen. Toen zagen ze dat ik veel leidinggevende ervaring heb. Ik was op dat moment al jarenlang afdelingshoofd Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. In de loop van 2019 kwam het verzoek vanuit NAFKAM om te solliciteren naar de functie van directeur, die toen vrijkwam. Er waren meer kandidaten, maar ik ben het geworden. In april 2020 ben ik gestart. Daarnaast werk ik nog 10 procent bij de Mid-Sweden Universiteit in Zweden. De aanstelling bij NAFKAM is voor vier jaar. Daarna kan het mogelijk nog een keer voor vier jaar verlengd worden.’

Meer informatie: nafkam.no/en, www.cam-cancer.org

Lees het gehele artikel vanaf pagina 47 in het VNIG 2/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Kristoffersen A, Werf E van der, Stub T et al. Consultations with health care providers and use of self-management strategies for prevention and treatment of COVID-19 related symptoms. A population based cross-sectional study in Norway, Sweden and the Netherlands. Complementary Therapies in Medicine. 2022 March; Volume 64:102792. DOI:10.1016/j.ctim.2021.102792.

is sinds 1989 gespecialiseerd in (complementaire) gezondheidszorg. Na dienstverbanden bij een verpleegkundig vakblad en een dagblad, koos hij in 1996 voor een freelance bestaan. Hij leverde artikelen aan zo'n zestig titels (kranten en tijdschriften). In 2016 verscheen van hem het boek 'De kracht van de alternatieven'.

Laat een reactie achter