Nationale onderzoeksagenda Integrative Medicine

24 Apr, 2025

Door Martine Busch

In 2024 publiceerde het Louis Bolk Instituut in samenwerking met het Consortium voor Integrale Zorg en Gezondheid (CIZG) een nationale onderzoeksagenda voor integrative medicine (IM).1 Gezien alle ontwikkelingen, nationaal en internationaal, werd het de hoogste tijd. De WHO roept al jarenlang landelijke overheden op om beleid op het gebied van IM te ontwikkelen en daar hoort ook onderzoek bij. Nederland behoort tot de minderheid van landen die daar nog geen gehoor aan hebben gegeven.

Nu is er dus een eerste aanzet. Niet vanuit het ministerie van VWS of een andere overheidsinstantie, maar opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksinstituut met een groep samenwerkende ziekenhuizen en ggz-instellingen. Er is gekeken naar wetenschappelijke literatuur, websites en andere documenten. Vervolgens is een groep van 92 professionals in de zorg met (enige) affiniteit met IM ondervraagd en zijn de resultaten voorgelegd aan een kleinere groep experts. Via een consensus-based strategy hebben de experts drie domeinen als het meest kansrijk voor nationaal IM-onderzoek vastgesteld: oncologie (77 procent), pijnmanagement (64 procent) en de palliatieve zorg (54 procent). Dit is een bevestiging van de recente ontwikkelingen, met name in de oncologie en palliatieve zorg.

Oncologie en IM
Door een stijging in overleving en tegelijkertijd een toename in het aantal mensen dat kanker krijgt, zijn er steeds meer mensen die leven met of na kanker. In Nederland is dit inmiddels opgelopen tot bijna 800.000. Veel van deze mensen ervaren klachten door de kanker en de behandeling ervan, zoals chronische vermoeidheid, pijn en angst. Een aanzienlijk deel van hen zoekt daarvoor aanvullende behandelmogelijkheden. Maar wat is veilig en effectief?

Lees het gehele artikel vanaf pagina 48 in VNIG 3/25.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Van Wietmarschen, H. A., Kapteijns, A., Busch, M., Von Rosenstiel, I., Hoenders, R. H. J., & Baars, E. W. (2024). Setting a Dutch integrative medicine research agenda: Results of a consensus-based strategy. European Journal of Integrative Medicine, 67.
2. Nivel. (z.d.). COMMON: ontwikkelen van een instrument voor het communiceren over aanvullende behandeling bij kanker. Geraadpleegd op 13 januari 2025, van www.nivel.nl/common-ontwikkelen-van-een-instrument-voor-het-communiceren-over-aanvullende-behandeling
3. Honkoop, A., Bakker, J., & Noorda, E. (2023). Lifestyle interventions and complementary care use among oncology patients: a survey in a large teaching hospital population [abstract]. In: Proceedings of the 2022 San Antonio Breast Cancer Symposium; 2022 Dec 6-10; San Antonio, TX. Philadelphia (PA): AACR; Cancer Res 2023; 83(5 Suppl):Abstract nr P6-05-23.
4. Kanker.nl. (z.d.). Complementaire Zorg. Geraadpleegd op 13 januari 2025, van www.kanker.nl/complementaire-zorg
5. Pallialine. (2023). Complementaire zorg voor volwassenen. Geraadpleegd op 13 januari 2025, van palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/complementaire-zorg
6. Pallialine. (2023). Handreiking complementaire zorg voor kinderen. Geraadpleegd op 13 januari 2025, van palliaweb.nl/richtlijnen-palliatieve-zorg/complementaire-zorg-(kinderen)

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter