Kinesiologie: testmethode of behandelwijze?

17 Aug, 2011

Door: Steven Peeters

Wanneer ik met mensen praat die zich alternatief laten behandelen, hoor ik ze wel eens zeggen dat ze ‘kinesiologisch’ behandeld worden. In dit artikel wil ik graag het onderscheid maken tussen kinesiologie – de testmethode – en de behandelwijzen die daarvan afgeleid zijn.

Doordat Steven Peeters de diagnose ‘chronisch vermoeidheidssyndroom kreeg’, gevolgd door de mededeling ‘u zult er mee moeten leren leven’, ging hij op zoek naar oplossingen in de natuurlijke zorg. Zo komt het dat hij, na twintig jaar werkzaam te zijn geweest in de medische en farmaceutische sector, nu holistisch therapeut en docent is. Vooral de toegepaste kinesiologie heeft zijn hart veroverd.

Wanneer we ‘kinesiologie’ opzoeken in Wikipedia krijgen we de volgende omschrijving:

‘Kinesiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de motoriek van het menselijk lichaam. Ze baseert zich op onderzoek naar de biomechanica, de anatomie en de fysiologie om de motoriek van het menselijk lichaam te evalueren: hoe het lichaam beweegt, functioneert en presteert, en om bij mensen bij wie beweging, functionering en prestatie haperen deze zo veel mogelijk te herstellen of te verbeteren voor het dagelijks functioneren zoals in recreatie, voor werk of in sport. De term ‘Kinesiologie’ wordt ook gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Voor het onderscheid gebruikt men dan de term Toegepaste Kinesiologie (TK).’
Toegepaste Kinesiologie of Applied Kinesiology (AK) is, voornamelijk, een diagnostisch systeem waarbij met behulp van spiertesten een analyse gemaakt wordt van de verschillende lichaamsfuncties.

Het complete artikel leest u vanaf pagina 50 in VNGK 5/11 Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter