Proprioceptive Deep Tendon Reflex

20 Oct, 2021

Door Yoeke Nagel

Niet de zenuw, maar het brein geeft het signaal ‘pijn’ als het lichaam beschermd moet worden tegen gevaar. Onder sommige omstandigheden blijft een zenuw waarschuwen dat er iets mis is met het lichaam en ontstaan daardoor andere problemen zoals onterechte, compenserende spierspanningen die nieuwe pijn veroorzaken. Met P-DTR kan de bron van de pijnbeleving worden gevonden en aangespoord om de juiste signalen af te geven aan het brein: alles is weer veilig. Manja Weijers legt uit hoe je met P-DTR de software van het lichaam reset.

P-DTR is een relatief nieuwe techniek. En zoals bij veel nieuwe technieken is de grondslag ervan weliswaar wetenschappelijk te onderbouwen, maar niet altijd volledig te beschrijven met het reguliere academisch-medische begrippenkader. Manja Weijers, van oorsprong fysiotherapeute, vertaalt dan ook met grote zorg de handelingen en effecten van P-DTR zoveel mogelijk naar begrijpelijke taal, al valt daar mogelijk wel eens een technisch detail bij weg.
‘Elke zenuw in het lichaam geeft voortdurend informatie aan het brein over de locatie van het lichaam in de ruimte waarin je je bevindt: proprioceptie. Daardoor weet je hoe ver je voorover moet buigen om een glas te pakken, of je daarvoor eerst nog je polsgewricht moet draaien en hoeveel druk je op het glas moet zetten om het veilig naar je mond te bewegen. Als er littekenweefsel ontstaat, of je valt van de fiets of stoot je teen, kunnen zenuwen soms de rest van je leven verkeerde informatie gaan doorgeven waardoor het brein concludeert dat er gevaar is. En omdat het brein je voortdurend probeert te beschermen tegen gevaar wordt het signaal ‘pijn’ afgegeven naar het lichaamsdeel waar de zenuw in nood lijkt te zitten. Spieren spannen aan. Het lichaam probeert pijn te verminderen door, vaak ongemerkt, te compenseren met een andere houding, waardoor de pijn verschuift naar een ander lichaamsdeel. Bij chronische pijn is het brein overprikkeld en elke tegenslag ligt onder een vergrootglas; een gestoten teen, felle zon, een klagende buurvrouw, stress, het kan vanaf dat moment te veel zijn.

Meer informatie: www.manjaweijers.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 33 in het VNIG 6/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Chronische pijnbehandeling. Wat is P-DTR? Geraadpleegd op 21 september 2021.
2. P-DTR Global. P-DTR Courses schedule. Geraadpleegd op 21 september 2021.
3. Prof. dr. Bessel van der Kolk. (2016) Traumasporen. Eeserveen: Mens! ISBN 9789463160315
4. Manja Weijers. (2019) Beweeg Beter. Amsterdam: Brave New Books. ISBN 9789402187885

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter