De aanpak van goedaardige vrouwenkwalen

21 augustus 2017

Door: Els Smits

Goedaardige vrouwenkwalen komen heel veel voor. Als je ze op een rij zet, heb je zo een veertigtal klachten die hieronder vallen. Zo heeft ongeveer 30% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd goedaardige vleesbomen, wat een enorme invloed kan uitoefenen op het dagelijks functioneren. Maar ook pijn in de onderbuik, slaapstoornissen, menstruatiepijnen, hevig bloedverlies, druk op blaas en darmen, vermoeidheid, stress en stemmingsstoornissen tasten de levenskwaliteit aan en zorgen voor werkuitval en een slecht humeur. De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) organiseerde een symposium om dit thema vanuit een reguliere, fytotherapeutische en farmacognostische benadering te belichten.

Plantaardige (genees)middelen, dat is waar het de NVF in eerste instantie om gaat. Toch was dit symposium niet alleen op kruiden gericht. Aan bod kwamen onder andere niet-medicinale en niet-invasieve behandelmethoden binnen de reguliere geneeskunde, het systeemdenken, de Chinese kruidenleer, de gynaecologische integrale benadering en het ‘tussen-de-oren’-syndroom. In dit artikel een paar hoogtepunten uit een boeiende en informatieve dag.
In essentie is elke goedaardige vrouwenkwaal te herleiden tot een probleem in de hormoonbalans, zoals relatief te veel of te weinig estradiol of relatief te weinig progesteron. Maar ook problematiek in het auto-immuunspectrum, zoals ‘leaky gut’ of insulineresistentie, spelen een rol volgens integraal werkend gynaecoloog Barbara Havenith. Haar ervaring in de praktijk is dat de hormonale disbalans toeneemt naarmate de laaggradige ontsteking in het lichaam erger is.

Meer informatie: www.fyto.nl

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50