Advanced Glycation Endproducts

12 februari 2015

Door: Jan Blaauw

Een onafhankelijke risicofactor voor veel verouderingsziekten is de aanwezigheid van een overmaat aan Advanced Glycation Endproducts (AGEs) in het lichaam. AGEs, ook wel glycotoxinen genoemd, krijgen we enerzijds binnen via de voeding, maar we maken ze ook zelf aan in ons lichaam. De huidige leefstijl met een luxe aan voeding zorgt voor een groter aanbod aan AGEs, met ontstekingsprocessen, oxidatieve stress en verandering van weefsels als gevolg. Meer kennis over deze materie biedt arts en therapeut meer mogelijkheden om ziekten te voorkomen of te helpen reguleren. Dit artikel pretendeert niet volledig te zijn, hiervoor is de materie te complex. Het geeft echter wel inzicht in het ontstaan van AGEs en hoe ermee om te gaan.

AGEs zijn schadelijke producten die ontstaan uit een serie reacties tussen suikers en eiwitten. Door de chemische verbinding met suikers raken de eiwitten onherstelbaar beschadigd. AGEs zijn een voorbode van hart- en vaatziekten, alzheimer en vele andere ziekten.

Meer informatie: www.ortholinea.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 25 in het VNGK 2/15.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Inhibition of proteïn glycation by polyphenolic extracts of culinary herbs and spices, RB Dearlove, The University of Georgia, 2007
2. High levels of dietary advanced glycation end products transform low-density lipoprotein into a potent redox-sensitive mitogen-activated protein kinase stimulant in diabetic patients. Cai W, He JC, Zhu L, Peppa M, Lu C, Uribarri J, Vlassara H. Circulation. 2004 Jul 20;110(3):285-91. Epub 2004 Jul 12
3. Skin autofluorescence in cariovascular disease, DJ Mulder, 2007 ISBN: 978-90-367-3231-4
4. RAGE and activation of chondrocytes and fibroblast-like synoviocytes in joint diseases, MMC Steenvoorden, 2007, ISBN: 90-8559-251-8
5. Advanced glycation and lipoxidation end products–amplifiers of inflammation: the role of food, UCL Institute of Hepatology, University College, London Medical School, London, United Kingdom, JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2007 Sep-Oct;31(5):430-40
6. Inhibition of proteïn glycation by polyphenolic extracts of culinary herbs and spices, RB Dearlove, The University of Georgia, 2007