De verborgen kracht van YIN

14 Dec, 2022

Door Catharina van Bemmel

Om uit te leggen wat yinyoga en yintherapie is, kom je allereerst bij de vraag wat yin is. Het drieletterwoord yin kun je uitleggen als de afkorting van Your Inner Nature. Yin is de ingekeerde verborgen energie die onze diepste roerselen omvat. Toch dat roeren, het in beweging brengen van yin vraagt yang, want yin is stil en van nature onbeweeglijk. Het yang-element is nodig om ons te bewegen en vormt de aanzet om de ander uit nodigen, beiden op weg naar zelfheling.

Zo’n 15 jaar geleden zag ik een filmpje van Paul Grilley over yinyoga. Ik was meteen gegrepen. Het scholingsinstituut met praktijk waar mijn levenspartner en ik werkzaam waren, kon wel wat verstilling gebruiken. Niet alleen voor personeel, therapeuten en artsen die er werkzaam waren maar ook voor onszelf. Naast een groot gezin met zes jonge kinderen, werkten we beiden als therapeut en docent. Yoga was wel bekend, we doceerden diverse yangvormen ervan. Maar yinyoga was destijds in Nederland nauwelijks bekend. Voor een opleiding moest je overzees en zo zetten wij onze eerste stappen op weg naar yinyoga bij Paul Grilley in Californië. Paul Grilley, was een leerling van taoïstisch yogaleraar en kungfumeester Paulie Zink, grondlegger van yinyoga.

Na diverse trips naar Californië werd in 2009 de eerste yinyoga docentenopleiding in Nederland geboren. Door de jarenlange ervaring als zorgverleners op divers gebied herkenden we in deze vorm van yoga een zodanig positief effect op alle fronten van welbevinden dat het niet meer dan logisch was om de yinyoga ook toe te passen in de begeleiding van cliënten. Hieruit is, bijna vanzelfsprekend, uiteindelijk de yintherapie ontstaan. De yintherapeut gebruikt een specifieke yinyogahouding om de cliënt contact te laten maken met het onderliggende thema van de klacht. Omdat er in de oorspronkelijke yinyoga van Paulie Zink niet of nauwelijks aandacht is voor de anatomie en werking van het lichaam, heeft Paul Grilley, hoewel hij zelf geen medische achtergrond had, dit onderdeel wel ingebracht. In Nederland heeft Emrik Suichies, werkend als fysio-/manueel therapeut en osteopaat de haptonomie en metafysische leer ingebracht en zo de yinyoga verbreed naar een vorm voor zorgverleners, waarmee de yintherapie is ontstaan.

Meer informatie: www.yinassociation.org

Lees het gehele artikel vanaf pagina 30 in het VNIG 1/23.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter