‘Een plant is een proces’

22 oktober 2013

Door: Ria Teeuw

De sfeer in de tuin aan de oostkant van Zoetermeer is bijna sereen te noemen. Het is er rustig, de zon schijnt vandaag omfloerst en de temperatuur is aangenaam. Overal waar je kijkt, zie je uitbundige plantengroei in verschillende kleuren en van verschillende groottes. Paadjes van houtsnippers banen zich een weg door een geordende wildernis. Alles kriebelt om op ontdekkingstocht te gaan in deze enorme tuin, waar alleen het zachte gezoem van de A12 op de achtergrond je eraan herinnert dat je in de Randstad bent.

Dit is het domein van Jan Graafland, hoofdtuinman van Weleda, het bekende antroposofische bedrijf voor natuurlijke genees- en huidverzorgingsproducten. ‘Geneeskrachtige kruiden zijn planten die een oorspronkelijk karakter hebben, daar hou ik van’, zegt Jan terwijl hij wat tikjes geeft op de inhoud van zijn pijp. Over zijn gezicht valt de schaduw van zijn zonnehoed. We zitten op een bankje achter het Weleda-gebouw, dat is opgetrokken uit veel hout en waarvan de ramen de typische, speelse vorm hebben zoals je bij meer antroposofische instellingen ziet. We hebben een prachtig uitzicht op de tuin, die overigens zo groot is dat je hier vandaan slechts een klein gedeelte ziet.
‘Een plant is een proces’, vervolgt hij, ‘en geen ding dat af is en daar maar staat te staan. Nee, je moet er vanuit gaan dat op elke plek waar een plant staat, wordt gewerkt. Met andere woorden, die plek zal de plant nodig hebben, zoals de woestijn de cactus om water vast te houden en het water het riet om te kunnen verlanden. Ik ben nogal een fan van Paracelsus en Goethe. Die mannen vroegen zich af wat elke plant hier komt brengen.’

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 22 in het VNGK 6/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.