Eten tegen ontstekingen

2 april 2012

Door: Constance Bos

De laatste jaren wordt duidelijk dat bij veel aandoeningen er een ontsteking in het spel is. Bovendien is een chronische ontstekingen niet goed voor de gezondheid en draagt bij aan talloze aandoeningen. Zelfs aan het verouderingsproces! Goede voeding en eventueel de inzet van supplementen kunnen chronische ontstekingen voorkomen en het verouderingsproces vertragen.

Een splinter of snee in de vinger leidt tot een wondje. Het wordt rood, doet pijn, voelt warm aan en zwelt op. Dat zijn de typische kenmerken van een acute ontstekingsreactie die broodnodig is voor wondgenezing. Natuurlijk heeft deze ontsteking een nuttige functie. Het is een reactie van het lichaam op weefselbeschadiging met als doel het herstellen van de wond en dus genezing. Maar naast de acute ontstekingsreactie is er een vorm van ontsteking die veel weg heeft van een sluipmoordenaar: de stille laaggradige ontsteking die niet meteen voelbaar of zichtbaar is, maar ondertussen wél bijdraagt aan het ontstaan van vaatziekten (atherosclerose), suikerziekte (ouderdomsdiabetes en diabetes mellitus type 2), de ziekte van Alzheimer, osteoporose, reumatoïde artritis, zelfs kanker en andere aandoeningen. Ook blijkt uit onderzoek dat chronische ontstekingen tezamen met leefomgeving en andere leefstijlfactoren een belangrijke invloed uitoefenen op het verouderingsproces. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat bepaalde volken zoals de Okinawa’s in Japan, de Hunza’s in het noorden van Pakistan, de Abchaziërs in de westelijke Kaukasus en de Vilcabamba’ers in Ecuador een superieure gezondheid hebben. Zij halen gemiddeld makkelijk de 120 jaar en dat zonder de chronische aandoeningen die veel voorkomen in westerse landen.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 22 in het VNGK 3/12.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.