Holistic Pulsing

16 Aug, 2022

Door Nienke van der Heide

Zachtjes word je heen en weer gewiegd. Links rechts links rechts. Wiebel wiebel. Net als vroeger achter op de fiets bij mama. Langzaam gaat het iets sneller. Er borrelt vrolijkheid op. Joehoe!! Alsof je in een karretje van een heuvel af hobbelt! Plots schrik je. Dit gaat te snel. Wat als je valt? De beweging wordt weer kleiner en langzaam kom je terug in een heerlijk, moeiteloos ritme. Je voelt hoe elke cel in je lijf zich ontspant en verruimt. Je valt helemaal samen met je lijf, met het hier, met het nu. Alles is goed, alles is veilig.

Holistic Pulsing is een lichaamsgerichte therapievorm die vanwege haar grote eenvoud een diepgaande werking heeft. Wie gepulst wordt ligt met kleding aan op een behandeltafel en wordt door de pulser zachtjes heen en weer bewogen. De pulser nodigt zo het lichaam van de gepulste uit om mee te bewegen in het eigen, natuurlijke ritme. Soms is dat een kleine beweging, soms een grote, soms een snelle en soms een langzamere. Af en toe wordt een ledemaat opgetild en al pulsend heel zorgvuldig gestrekt. De afwisseling tussen groot en klein, zacht en krachtig, uitgelaten en sereen ontstaat in een samenspel tussen pulser en gepulste.

‘Juist dat samenspel maakt dat ik na al die jaren nog steeds veel plezier heb in het pulsen’, zegt Sietse Jager, eigenaar van de School voor Holistic Pulsing in Middelaar. ‘Je doet het samen. Als pulser nodig je degene die op de tafel ligt voortdurend uit om welkom te zijn in zijn eigen lijf. En in dat verwelkomen gebeurt zoveel! Het is prachtig om daarbij aanwezig te zijn.’ Zelf leerde Sietse holistic pulsing kennen toen het in een heel drukke periode niet zo goed met hem ging. ‘Een vriendin stelde voor eens naar een holistic pulser te gaan. Daar merkte ik dat het eigenlijk nog minder goed met me ging dan ik doorhad. Maar ik had er ook bijzondere ervaringen. Het is moeilijk in woorden te vatten, maar voor mij is het wel de essentie van wat pulsen kan doen. Ik kom dan in een ruimer veld terecht, een veld van vertrouwen, waarbij ik nog heel erg aanwezig ben in mijn lichaam, maar ook op meerdere plekken tegelijk kan zijn. De dualiteit, groot en klein, maakt dan niet zoveel meer uit. Pulsen is voor mij een ingang naar het essentiële en het immateriële.’

Meer informatie: www.holistic-pulsing.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 38 in het VNIG 5/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter