Interest Group on Integrative Medicine and Health

23 Feb, 2021

Door Miranda Ruchtie

Begin december is een baanbrekende stap gezet met de lancering van de ‘Interest Group on Integrative Medicine and Health’ in het Europees Parlement. Europarlementariërs Sirpa Pietikäinen, Michèle Rivasi, Tilly Metz, Eleonora Evi en Margrete Auken hebben dit evenement samen met EUROCAM georganiseerd. Deze samenwerking is van groot belang om traditionele, complementaire en integratieve gezondheidszorg te promoten en op de Europese politieke agenda te krijgen. Mijn rol was om dit initiatief in goede banen te leiden en het evenement te organiseren.

De ‘Interest Group’ is een samenwerking van bovengenoemde Europarlementariërs die zich tot doel hebben gesteld om de positie van traditionele, complementaire en integratieve geneeskunde te versterken en het Europees Parlement te activeren om de integratie hiervan in alle facetten van het Europese volksgezondheidsbeleid te bevorderen.
Tijdens het evenement waren inspirerende presentaties van ‘keynote’ sprekers professor Torkel Falkenberg (Zweden), lector Erik Baars (Nederland) en arts Thomas Breitkreuz (Duitsland) live op YouTube te volgen.

Prof. Torkel Falkenberg, hoogleraar in gezondheidszorg-research, leider van de integratieve researchgroep aan het Karolinska Institutet in Stockholm en adviseur bij de WHO gaf een introductie over integratieve geneeskunde. Die begon met de vraag: ‘Hoe gaan we van een ongeïnformeerde scepsis of onkritisch enthousiasme naar een goed geïnformeerd en evenwichtig gezondheidszorgsysteem?’. Er is een groeiende bewijskracht voor de positieve werking van bijvoorbeeld kruidenbehandeling, acupunctuur, yoga, osteopathie en tai chi.

De WHO steunt de integratie van traditionele, complementaire en integratieve geneeskunde in de gezondheidszorg en kijkend naar de mondiale ontwikkelingen kun je constateren dat de EU achterloopt. Torkel Falkenberg bekritiseert het gebrek aan daadkracht van het Europese Parlement en de Europese Commissie om op hetzelfde niveau te acteren als de WHO en het belang van integratieve gezondheidszorg serieus te nemen. Kijkend naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN en de inzet van enthousiaste Europarlementariërs moet het mogelijk zijn om het Europese Parlement aan te zetten tot actie.

Meer informatie: cam-europe.eu

Lees het gehele artikel vanaf pagina 50 in het VNIG 2/21.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

is als communicatieprofessional en policy officer werkzaam voor onder andere EUROCAM en ECCH. Om grotere bekendheid en een breder platform voor CAM te creëren op Europees en nationaal niveau, maakt ze dankbaar gebruik van de ervaringen uit haar vorige carrière als homeopaat voor dieren en televisiemaker.

Laat een reactie achter