Leefstijlcoaching in de (natuur)geneeskundige praktijk

24 Feb, 2020

Noortje van Deursen

Eigenlijk vindt ze leefstijlcoaching een lelijk woord, bekent Yneke Kootstra, oprichter van de eerste leefstijlopleiding in Nederland; de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG). ‘Maar het dekt wel de lading. Het gaat erom dat voeding, beweging en gedrag integraal worden bekeken.’ Yneke Kootstra studeerde voedingskunde in Wageningen. Zij is naast directeur van de academie ook docent voeding, leefstijlcoach en auteur.

De term leefstijlcoaching valt op een zondagmiddag onder de parasol, tussen Yneke en haar uitgever. In 2011 wordt uit dat gesprek de Academie voor Leefstijl en Gezondheid (AVLEG) geboren. Daarmee stond Yneke aan de wieg van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), een begeleidingstraject voor mensen met overgewicht dat inmiddels sinds 1 januari 2019 wordt vergoed uit de basisverzekering.

Tijdens de opnames voor het tv-programma De Afvallers (2008), waarin Yneke voedingskundige is, raakt zij gegrepen door het grote effect van kleine leefstijlveranderingen. ‘Zodra ik bij mensen aan tafel zat, ging het bijna nooit over eten maar over allerlei dingen daaromheen. Slaapproblemen, stress, de situatie thuis of op het werk of beiden. Ik merkte dat een paar eenvoudige leefstijlaanpassingen al snel leidden tot kleine successen die maakten dat mensen weer vertrouwen in zichzelf kregen. Sommige mensen vielen bijvoorbeeld een klein beetje af met iets meer beweging en konden daardoor hun medicatie voor diabetes verminderen. Na de afvallers zat ik met mijn uitgever onder die parasol en toen hebben we bedacht dat er een opleiding moest komen waarin zorgprofessionals opgeleid worden tot een coach die naar het hele plaatje kijkt.’

Een gezonde leefstijl betekent: gezond eten, voldoende bewegen, maar ook goed slapen en aandacht voor zingeving, ontspanning en plezier. Blijvende gezondheidsverbeteringen bewerkstellingen, lukt niet als leefstijl onbesproken blijft. Als een duurzaam resultaat van de behandeling het uitgangspunt is, móet leefstijl dus besproken worden maar dat valt niet altijd mee.

Meer informatie: www.avleg.nl, www.loketgezondleven.nl Lees het gehele artikel vanaf pagina 53 in het VNIG 2/20. Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter