Lekkende darm: Welke barriere eerst herstellen?

2 april 2012

Door: Kristel Stevens

De darm is het grootste inwendige contactorgaan met de buitenwereld en staat voor 80% van de niet-specifieke immuniteit. Een gezond darmslijmvlies werkt als een soort fijne ‘zeef’ om voedingsstoffen door te laten en heeft een beschermingsfunctie voor aanvallen van buitenaf. De darm is opgebouwd uit darmcellen, de enterocyten. Deze enkele laag darmepitheelcellen vormt de scheiding tussen de maagdarmwand (of het contact met de buitenwereld) en ons lymfe- en immuunsysteem en de bloedvaten (of onze binnenwereld). De cellen staan in voor het transcellulair opnemen van voedingsstoffen. Deze enterocyten zijn aan elkaar gelijmd door middel van complexe vet- en eiwitstructuren die we de tight junctions noemen. Deze tight junctions laten ook kleine moleculen door en dit wordt de paracellulaire opname genoemd.

Een tight junction is een zeer dynamische structuur die opent of sluit onder invloed van allerlei gunstige en ongunstige prikkels waaronder voedingsstoffen, neurotransmitters, hormonen, zuurgraad, vrije radicalen en ontstekingsmediatoren zoals cytokinen en eicosanoïden.

Bij leaky gut of lekkende darm staan deze tight junctions te ver open waardoor te grote voedselresten of macromoleculen, allergenen en pathogene micro-organismen via het darmepitheel de bloedbaan kunnen bereiken.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 35 in het VNGK 3/12.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.