Oblique acupunctuur

15 Jun, 2022

Door Nienke van der Heide

Veel mensen hebben dagelijks pijn door een scheefgegroeide lichaamshouding. Binnen de reguliere geneeskunde wordt vaak een ingrijpende operatie aangeraden, maar deze neemt de pijn niet altijd weg. Oblique acupunctuur is een methode waarbij traditionele Chinese geneeskunde wordt gecombineerd met westerse anatomie en fysiologie. De behandeling met een lange naald, waarmee verschillende acupunctuurpunten met elkaar verbonden worden en knopen in de spieren worden losgemaakt, werkt daarmee direct in op energetisch én fysiek niveau. De behandeling is niet zachtzinnig, maar leidt in veel gevallen tot een gecorrigeerde lichaamshouding en het verdwijnen van de pijn. Ik spreek Daniel Snijders, de ontwikkelaar van de oblique acupunctuur.

Daniel verwelkomt mij in zijn praktijk in Amersfoort, waar hij tot deze zomer nog patiënten ontvangt. Als 75-jarige staat hij op een nieuw punt in zijn carrière. Niet alleen vanwege zijn verhuizing naar Drenthe; hij is ook gestart met overdracht van zijn kennis aan de volgende generatie acupuncturisten in de vorm van nascholingen bij Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai. ‘In mijn vervolgcursussen zal de praktijk centraal staan. Het gaat niet alleen om de theorie, maar ook om het doen. Zo heb ik het mezelf ook geleerd. Ik ben begonnen bij mezelf – mijn eigen lichaam was mijn research lab.’ Lachend laat hij foto’s zien van hoe hij zichzelf prikt met een lange naald.

Waarom gebruikt Daniel naalden van 6 tot wel 12½ centimeter? ‘Ik heb die lengte nodig omdat ik verschillende acupunctuurpunten met elkaar verbind. Het is een zogenaamde one needle technique. Ik ga mee met de stroom van de spier en volg daarbij de tendino-musculaire meridiaan.’ Het woord oblique betekent schuin en beschrijft de richting waarmee de naald het lichaam ingaat. ‘Bij klassieke acupunctuur gaat de naald meestal loodrecht. Maar oblique acupunctuur werkt via de Jing Jin, de tendino-musculaire meridianen. We hebben niet alleen twaalf hoofdmeridianen, maar ook allerlei afgeleide meridianen, zoals wondermeridianen, divergente meridianen, en tendino-musculaire meridianen, de Jing Jin. Samen vormen die een stelsel. Ik prik met mijn naald in de Jing Jin, die boven de hoofdmeridiaan loopt. Je kunt het vergelijken met een vliegtuig: ik volg de route die over het land loopt. Ik zie daar een weg lopen en ik vlieg erboven.’ De Jing Jin staat in verbinding met het spierstelsel en de zenuwkanalen en bevindt zich vlak onder de huid. ‘Ik maak met de naald een insertie bij een acupunctuurpunt, bijvoorbeeld vanaf dikke darm 16 naar andere naastgelegen punten. Onderweg kom ik verzuurde spieren tegen, plekken waar de spier in een permanente contractie zit. Dat zijn Ah Shi-punten, in de reguliere geneeskunde heten ze ook wel trigger points. Daar prik ik in. Met een aantal korte steken, totdat de spier loskomt.’

Meer informatie: www.chi-ori.nl

Lees het gehele artikel vanaf pagina 42 in het VNIG 4/22.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Verzameling van artikelen van schrijvers die op niet-regelmatige basis voor ons schrijven.

Laat een reactie achter