Ondersteuning bij langdurige klachten na COVID-infectie of vaccinatie

25 Jun, 2024

Door Cindy de Waard

Een groep mensen blijft na een doorlopen coronainfectie of door het toegediende vaccin last hebben van een breed scala aan langdurig aanwezige klachten. De uitsteeksels op een coronavirusdeeltje, het spike-eiwit, lijkt hier verantwoordelijk voor. Het lichaam wordt blootgesteld aan dit eiwit tijdens een SARS-CoV-2-infectie of als reactie op een COVID-19-vaccinatie en heeft pathogene eigenschappen die worden geassocieerd met gezondheidsproblemen, zoals postviraalsyndroom en cardiovasculaire problematiek. Onderzoek van gerenommeerd cardioloog Peter McCullough en zijn collega’s lijkt een veelbelovende oplossing te bieden om het lichaam te helpen het spike-eiwit op te ruimen. Dit McCullough Detox Protocol bestaat uit de inzet van nattokinase, bromelaïne en curcumine.

Steeds meer bewijs laat zien dat het spike-eiwit schadelijk kan zijn voor het cardiovasculaire, neurologische, hematologische, respiratoire, gastrointenstinale en immunologische systeem. Het eiwit toont ontstekingsbevorderende eigenschappen en kan slecht functionerend vaatendotheel veroorzaken, met als gevolg verminderde integriteit en verhoogde permeabiliteit van de bloedvatwand en activering van een immuunrespons. In ernstige gevallen leiden deze processen tot cardiovasculaire problematiek, waaronder aritmie, stollingsproblemen (trombose en embolie) en ontsteking in de hartstreek (myocarditis en pericarditis). Daarnaast kan, gezien de breedte van de aangedane orgaansystemen, langdurig aanwezig spike-eiwit leiden tot uiteenlopende klachten waaronder gegeneraliseerde angstklachten, concentratieproblemen en spierzwakte. Inmiddels is bekend dat het spike-eiwit nog maanden aanwezig kan zijn in het bloed van mensen die een COVID-infectie hebben doorgemaakt of een vaccin hebben ontvangen. Dit maakt het spike-eiwit de meest aannemelijke veroorzaker van langdurige gezondheidsklachten.

De spike-eiwitten op het virusoppervlak en het vaccin zijn niet gelijk. In het spike-eiwit van het vaccin zijn een aantal aminozuren vervangen waardoor het eiwit stabieler is en bovendien een sterkere afweerreactie oproept. Deze stabilisatie maakt het vaccineiwit echter niet per se veiliger dan het virale eiwit, in tegendeel. Het virale spike-eiwit wordt bij binding aan de ACE2-receptor in twee delen gekliefd tot kleinere stukjes. Dit gebeurt niet bij het spike-eiwit van het vaccin, waardoor dit volledige spike-eiwit intact blijft en zo mogelijk ziekmakender is dan het virale spike-eiwit. Onderzoek toont aan dat deze vaccinspike-eiwitten maandenlang in het lichaam kunnen verblijven en moeilijk afbreekbaar zijn door het lichaam.

Lees het gehele artikel vanaf pagina 45 in het VNIG 4/24.

Wilt u het gehele artikel als PDF bestand ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
1. Hulscher, N., Procter, B., Wynn, C. & McCullough, P. (2023). Clinical approach to post-acute sequelae after COVID-19 infection and vaccination. Cureus, 15(11).