To follow where nature leads IV, vitamine D

17 juni 2013

Door: Els Smits en Jan Keppel Hesselink

Vitamine D is goedkoop en er rust geen patent op. Het is een natuurlijke, lichaamseigen stof, net zoals palmitoylethanolamide en alfa-liponzuur. Stoffen die al miljoenen jaren in ons lijf zitten en belangrijke biologische functies hebben. Met kennis van dit soort eenvoudige stoffen, die aansluiten op de helende kracht van het lichaam en als supplement verkrijgbaar zijn, kan de therapeut en arts bij patiënten vaak veel bereiken. De goede natuurgeneeskundige therapeut kent deze stoffen en begrijpt hun werking en de betekenis ervan voor de individuele patiënt.

Vitamine D komt voor in drie vormen, waarvan cholecalciferol of vitamine D3 het belangrijkst is. Als we het hier over vitamine D hebben, bedoelen we D3. De waarde van vitamine D wordt ernstig onderschat. Het vitamine D-gehalte in het bloed van patiënten met chronische pijnen blijkt in veel gevallen schrikbarend laag te zijn, soms zelfs lager dan 30 nmol/l! Dit wordt niet alleen geconstateerd binnen het Instituut voor Neurophatische Pijn. Uit verschillende studies van de laatste jaren blijkt dat de meeste mensen met chronische en reumatische pijn een tekort aan vitamine D hebben.

Het gehele artikel is te lezen vanaf pagina 36 in het VNGK 4/13.

Wilt u het hele artikel als PDF ontvangen? Bestel het dan hier voor € 3,50.

Bronvermelding:
– Zittermann A. Vitamin D in preventive medicine: are we ignoring the evidence? Br J Nutr 2003; 89: 552-72.
www.nutraingredients.com
– Kim TH, Lee BH, Lee HM, Lee SH, Park JO, Kim HS, Kim SW, Moon SH. Prevalence of vitamin d deficiency in patients with lumbar spinal stenosis and its relationship with pain. Pain Physician. 2013 Mar;16(2):165-76.